Yüzyıllardır doğayla barış içinde yaşıyorlardı, işgalciler hayatlarını alt üst etti!

Brezilya’daki Yanomami halkı yüzyıllardır doğa ile uyum içinde yaşadı. İşgalci madencilerin bölgeye gelmesiyle hayatları adeta cehenneme döndü!

Şaman Davi Kopenawa Yanomami, New York City'deki meşe panelli otel odasının penceresinden görünen gökdelenlere ve binalara bakarken kaşlarını çattı. CNN'e “Buradayım, taş, aynalar ve cam şehrindeyim… Ama kalbimde yas tutuyorum” dedi.

Brezilya’nın balta girmemiş ormanlarında yaşayan Yanomami halkı büyük bir trajediyle mücadele ediyor. Yüzyıllardır Şaman kültürüyle yaşayan yerel halk, altın fiyatlarının yükselmesiyle beraber yasa dışı madencilerin istilasına maruz kaldı. Yerel halk madencilerin bölgeye girişiyle açlık ve hastalıklarla sınanmaya başladı. Yaşam alanları talan edilen Yanomami halkı, dünyaya sesini duyurmak üzere isyan ediyor.

YEREL HALKIN AKTİVİSTİ AMERİKA’YA DAVET EDİLDİ

Davi, Güney Amerika'daki görece izole edilmiş en büyük yerli gruplardan biri olan Brezilya'nın Yanomami halkı için yaklaşık 40 yıldır bir aktivist ve işi için ölüm tehditlerine göğüs geriyor. Geçen hafta, konukları arasında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres'in de yer aldığı The Shed Kültür Merkezi’nin açılışına Yanomami sanatçıları da davet edildi.

“KAYBETTİĞİM HALKIM İÇİN YAS TUTUYORUM…”

Yüzyıllardır doğayla barış içinde yaşıyorlardı, işgalciler hayatlarını alt üst etti!

Çevrenin ihtişamına rağmen, Davi'nin aklı 1000 kilometre daha uzakta, insanlarını bir sağlık krizinin pençesine aldığı Brezilya ormanlarının derinliklerindeydi.

"Kaybettiğim halkım için yas tutuyorum" dedi, bölgede ortaya çıkan bir deri bir kemik kalmış Yanomami yetişkinlerini ve çocuklarını gösteren son görüntülere atıfta bulunarak, bazı çocukların açlıktan karınlarının şiştiğini açıkladı.

MADENCİLERİN İŞGALİNE UĞRADILAR

Hastalık ve yetersiz beslenme, son dört yılda Yanomami köylerini kasıp kavurdu. Uzmanlar, altın fiyatlarının yüksek olması nedeniyle genişleyen topraklarında kamp kuran çok sayıda yasadışı madencinin, bölgede açlık krizine yol açtığını belirtiyor.

Yanomami çocukları, sıtma ve yetersiz beslenme gibi önlenebilir hastalıklardan orantısız bir şekilde ölüyor. Brezilya sağlık bakanlığı CNN'e verdiği demeçte, 2018'den bu yana en az 570 Yanomami çocuğun açlıktan öldüğü açıklandı.

MADENCİLER BÖLGEYE SITMA YAYIYOR

Yerli insan hakları grubu Survival International'ın araştırma ve savunuculuk direktörü Fiona Watson, madenciler tarafından yayılan yüksek sıtma oranlarının, yiyecek için tamamen orman ve nehirlere bağımlı oldukları için birçok Yanomami yetişkinini avlanamayacak veya balık tutamayacak kadar hasta bıraktığını söyledi. Direktör, "O kadar yetersiz besleniyorlar ki, bu felakete yol açtı.” Dedi.

30 YERLİ KIZ, MADENCİLER TARAFINDAN TECAVÜZE UĞRAYIP HAMİLE KALDI!

İçinde bulundukları durum, su kirliliği ve madenlerden kaynaklanan çevresel tahribat ve bazen davetsiz misafirlerle şiddetli karşılaşmalar nedeniyle daha da kötüleşiyor. Ocak ayında en az 30 Yanomami kızının, madenciler tarafından taciz edilip hamile bırakıldığı söylendi. Yerel halk, kriz için uluslararası yardım bekliyor.

Yüzyıllardır doğayla barış içinde yaşıyorlardı, işgalciler hayatlarını alt üst etti! ile ilgili etiketler Brezilya
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.