Yurda dönen ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'dan dikkat çeken sözler: Devletimin emrindeyim

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı yurda döndü. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. "Devletimin emrindeyim" diyen Gezeravcı "Verilecek her göreve hazırım." ifadelerini kullandı.

Uzay yolculuğunun bitmesiyle birlikte geçtiğimiz hafta dünyaya başarılı iniş gerçekleştiren Gezeravcı bugün Ankara Esenboğa Havalimanı'na gelerek yurda giriş yaptı. 

BAKAN KACIR VE ALPER GEZERAVCI'DAN ORTAK BASIN TOPLANTISI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Alper Gezeravcı, basın toplantısı düzenledi.

Kacır'ın açıklamalarından satır başları:

Ülkemizin insanlı ilk uzay misyonunu gerçekleştirdi. Bir kez daha Gezeravcı'ya vatanına hoş geldin diyorum. Biyoloji, tıp, malzeme konusunda önemli kazanımlar getirecektir. Uzaydaki mikro yerçekiminin insan sağlığı üzerindeki etkileri araştırıldı. Bitkiler, algler, propolisle uzay destek sistemlerinde araştırmalar gerçekleştirildi. Her bir projenin kıymetli neticeler doğuracağına inanıyoruz. 13 bilimsel deney için değil, ülkemizde bilim ve bilim insanlarına verdiğimiz değer ve sunduğumuz imkanı göstermek açısından bu misyon çok değerlidir. Türkiye'nin bilimsel araştırmaları gerçekleştirme çaba ve kapasitesi misyon vesilesiyle takip edildi. Astronotumuz uzay istasyonundan Türkiye'ye 7 görüntülü video ve 2 telsiz bağlantısı gerçekleştirerek bizleri kapsamlıca bilgilendirdi.

Türk gençlerine ve Türk çocuklarına sunduğu mesaj ve özgüven oldu. Evlerde, okullarda, iş yerlerinde uzay bilim misyonumuz konuşuldu. Bu misyon bu yönüyle bilim toplumu olma istikametinde yeni bir başlangıç olmuştur. Bilim misyonunun ardından Milli Uzay Programı'ndaki çalışmalara devam edeceğiz. Deney çıktılarını dikkatle değerlendireceğiz ve gerekli desteği sunacağız. İnsanlı uzay görevlerinde kullanılan uzay istasyonlarını geliştirme süreçlerine yönelik Ar-Ge planları oluşturacağız. Ankara'da Uzay Teknoloji Geliştirme Bölgesi kuracağız. Uzaya bağımsız erişim programını sürdüreceğiz. Fırlatma roketleri geliştirmeye devam edip 2030'a kadar uzay limanı kuracağız. İnsansız sistemlerle gerçekleştireceğimiz bu program zorlu uzay koşullarında kullanma ve ticarileştirme olanağı sunacak.

Uzay gözlemlerini destekleyeceğiz. İlk milli haberleşme uydumuzu Türksat 6A'yı uzaya göndereceğiz. Türkiyemizin uzay araştırmalarında geri kalması asla düşünülemez.

YURDA DÖNEN ALPER GEZERAVCI'DAN İLK AÇIKLAMALAR

Gezeravcı'nın açıklamalarından satır başları:

Adımımızı attığımız ilk andan itibaren gülümseyen yüzlerle karşılaştığım için son derece mutluyum. Maneviyatı yüksek olan bir ülkenin samimi vatandaşlarıyla bir araya gelmek bu yolculuğun en güzel sonlanan kısmıydı. Gökyüzündeki gözümüzle görebildiğimiz sınırları bertaraf eden hedeflere erişebilmiş olmanın mutluluğuyla ülkeme döndüm. Ülkemin bugüne kadar bana sağlamış olduğu eğitim ve kabiliyetlerle ülkeme borçlu olduğum tüm imkanları seferber ederek görevin hazırlık sürecinde ortaya koymuş olduğu güçlü iradeyle sayın Cumhurbaşkanımız, görevin icrasında hiçbir aksaklığa izin vermeyen bakanlığımız, TUA ve TÜBİTAK'ın değerli çalışanlarına minnettarım.

Kutlu yolculuğumuzun bayrak değişimini gerçekleştirmiş olduk. Bu sadece başlangıçtı, bir yere varış değildi. Ülkemin bugüne kadar atmış olduğu adamın geleceğe yönelik hedeflerin güçlü duruşu noktasında Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşı olarak basın yayın kanallarında ülkemize ilişkin gurur verici ifadelerden almış olduğum ilk izlenimlerle müthiş şekilde gururlanmış olarak ülkeme döndüm. Dünyanın bugüne kadar paylaşmış olduğu uzaydaki yerimizi bu ekosistemde fayda sağlayacak, pay alacak şekilde adımların atılacağını kısa sürede göreceğiz. Bugüne kadar eksik olan tek şeyimiz damarlarımızdaki asil kanın potansiyelinin farkında olamayışımızdı. Koşar adımlarla ileriye gitmeye devam edeceğiz. Bu başarı bireysel değil, her hanedeki çocuğun başarısıdır.

Bundan sonra çok daha büyük ataletle ileri noktalara gidecek. Ülke olarak hak etmiş olduğumuz uzaydaki yerimizi pay alacak şekilde atılacak adımları göreceğiz. Devletimizin atmış olduğu adımlarla hak ettiğimiz özgüvene kavuştuk. Tüm vatandaşlarımıza her aileden birer ferdin bizimle oraya gittiğini hissettiğimi söylemek istiyorum. 

SORU-CEVAP

GELECEKTE BİZİ NASIL BİR TEKNOLOJİ NASIL BİR DÜNYA BEKLİYOR?

Bu yapmış olduğumuz deneylerle ilgili sadece oradaki 14 günlük süre daha sonra 20 güne uzayan süre içerisinde yapmış olduğumuz deneyler değil bizi bu sürece hazırlayan bilim insanlarımızın hazırlık süreci ve sonuç aşamasına giden sürede büyük bir projenin gerçekleşmesine şahitlik ediyoruz. Bundan sonra artık okullarınızda öğretmenlerimizin size minik deney setleri ile göstermiş olduğu küçük denemelerin ne tür büyük alanlara erişilebileceği noktasında sadece birer izlenime sahip oldunuz. Bilim insanlarımızın bana teslim etmiş oldu deneylerin bütün hazırlık süreçlerinin gelecek adımlarına sizler imza atacaksınız.

20 GÜNLÜK SÜRECİ DEĞERLENDİRİR MİSİNİZ, BUNDAN SONRA SİZİ UZAY ÇALIŞMALARINDA NERELERDE GÖRECEĞİZ?

Benim odaklandığım husus 20 günlük süre içerisindeki görevler değildi. Tarihimizde bu alanda herhangi bir görev yapmış olmamamıza rağmen görevin sonlandığı bu noktaya kadar kurumlarımızın müthiş sinerjisi ile harika bir hazırlık gerçekleştirdik. Bu alanda konulmuş 10 ana hedeften sadece bir tanesiydi bu. Devletimizin bu noktada bizlere enjekte ettiği özgüveni biz damarlarımızda hissettik. Bu sadece 20 güne odaklanan bir çalışma, bir bireyin gidip de burada başardığı husus değil. Bundan sonra atılacak adımları ben de mutlulukla bekliyor olacağım.

SAĞLIK DURUMUNUZDA BİR DEĞİŞİKLİK OLDU MU? 'DOKTORLAR BİLE ŞAŞIRDI'

Dünya büyük bir nimet. Varlığının çok da günün rutini, hayatın rutin akışı esnasında idrak edemediğimiz nimetin varlığına şükretme ihtiyacı içerisinde olduğumuzu hissettik. Harika güzelliğe dışarıdan bakmak olağanüstü bir imkanmış. Sağlık durumumla bugün geliş esnasında iki doktorumuz eşlik etti. Gidiş esnasında da dönüş esnasında kafamda beklenti yaratmamıştım. Ne yaşayacağımı ben de merak ediyordum. Fırlatmanın 12 dakikasında koltuğumdan çözüldüğüm andan itibaren yerçekimsiz ortamına vermiş olduğu hareket imkanını birinci dakikadan itibaren tecrübe etme ve hiçbir sıkıntı yaşamadan ortama adaptasyon imkanı buldum. Doktorlar bile şaşırdı.

Ne tecrübe edeceğimi merak ediyordum. Çok mutluyum adaptasyonla ilgili hiçbir sıkıntı yaşamadım. Yine kapsülün içi kısıtlı bir alan oradan daha büyük bir hacme giriş yaptığımız andan itibaren adaptasyonla ilgili belli bir geçici süre alışma süresinin geçeceği ile ilgili süreçten bahsedilmişti, çok şükür adım attığımız ilk andan itibaren hiçbir sıkıntı yaşamadım. Herhangi bir ilave takviye vücudun direnici artırabilecek takviyeye ihtiyaç duymadım. Dönüş rotası ayrı bir tecrübeydi. Ayağımı yere bastığım andan itibaren hiçbir sıkıntı yaşamdım. Bir yardım almadan çıkmayı talep ettiğim için orada da mutluyum.

 

İLK TÜRK ASTRONOT OLUŞUNUZ GENÇLERE NE KATACAK, AİLE İLE BULUŞTUĞUNUZDA NE HİSSETTİNİZ?

Anne babalar başımızın tacı kardeşlerimizle bir araya gelmek benim için müthiş bir mutluluktu. Öncelikle aileme, ülkeme bu konuda minnettarım, beni yalnız bırakmadılar. Kardeşlerimize ne katacak? Benim hayallerimin sınırlarını limitlemek zorunda kaldığım suni limitleri tamamen bertaraf eden ülkemizin güçlü iradesini bünyelerinde hissederek potansiyelini istedikleri alana yansıtma fırsatı bulacaklar, boyunlarını bükmek zorunda kalmayacaklar.

AYAKLARINIZI YERE BASTIĞINIZDA BİR ŞAŞKINLIK OLDU MU?

Maneviyatı yüksek bir ülkeyiz, bu ülkenin maneviyatı yüksek insanlarla buluşmak için zamanın gelmesini dört gözle bekledim. Kavuşma anını sabırsızlıkla bekledim.

SİZİ EN ÇOK ZORLAYAN KONU NE OLDU?

Zorlandığımı hissettiğim hiçbir an olmadı. Beklenti ortaya koymamıştım. Belki mental ve fiziksel hazır bulunuşluktan, belki de ülkenin güçlü insanlarından birisi olduğum için çok şükür zorlandığım olmadı.

UZAY’DA GÜVEÇ ÖZLEDİM DEMİŞTİNİZ, YEME FIRSATINIZ OLDU MU?

İlk günün akşamında öyle bir ziyafet çektiler bize, hazırlıkları için kendilerine teşekkür ederim."

 

Detaylar geliyor...

Yurda dönen ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'dan dikkat çeken sözler: Devletimin emrindeyim ile ilgili etiketler Alper Gezeravcı
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.