Yunus Emre'nin 1492 yılında Kahire'de kaleme aldığı bilinen en eski divanı gün yüzüne çıkarıldı
Yunus Emre'nin 1492 yılında Kahire'de kaleme alındığı belirtilen 'Risaletün-Nushiyye Divanı' adlı eseri gün yüzüne çıkarıldı. 2 ciltten oluşan eser 200'ü aşkın şiir içeriyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, düzenlenen lansmanda eşsiz keşifle ilgili bilgi verdi.
Yunus Emre Divanı Yayın Kurulu Heyeti, Türk şair ve mutasavvıf Yunus Emre'nin bilinen en eski tarihli divanını gün yüzüne çıkardı.
1492 yılında Kahire'de kaleme alındığı belirtilen 'Risaletün-Nushiyye Divanı' adlı esere ilişkin Ankara'da Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'ın katıldığı lansman düzenlendi.
Ankara Resim ve Heykel Müzesi'nde düzenlenen programa, Yunus Emre Enstitüsü üyeleri, Yunus Emre Divanı Yayın Kurulu Heyeti üyeleri ve çok sayıda davetli de katılım gösterdi.
Bakan Ersoy, "Yunus'un yakın zamanda gün ışığına çıkarılan, en eski tarihli eserlerini takdim etmek üzere gerçekleştirdiğimiz bu toplantı, aynı zamanda bir medeniyetin, çağını ve geleceğini kurgulayan düşünce dünyasının yeniden hatırlanması ve yaşatılması anlamını taşımaktadır" dedi.
200'Ü AŞKIN ŞİİRİ İÇERİYOR
Yunus Emre'nin mesajlarını, dünya barışının temel taşlarından biri olarak görmenin önemine vurgu yapan Ersoy, "Enstitü Başkanlığımız öncülüğünde kurulan Yunus Emre Külliyatı Yayın Kurulu Heyeti'nin danışmanlığı ışığında ortaya çıkan ve 2 ciltten oluşan bu eser, bizlere hem akademik dünyada hem de medeniyetimizin nezdinde büyük bir armağan olarak sunulmuştur. Elinizdeki çalışma, Yunus Emre Külliyatı'nın 50'yi aşkın nüshasından, bilinen en eski tarihlisidir. 1492 yılında Kahire'de yazılan eser, bakanlığımızın Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı'na bağlı Vahit Paşa Yazma Eserler Kütüphanesi tarafından satın alınarak envantere kaydedilmiştir.
Yunus'un tasavvufi mesnevisi Risaletü'n-Nushiyye'nin bulunduğu bu nüsha, 200'ü aşkın şiiri içermektedir. Döneminin dili ve kültürü hakkında önemli bilgiler taşıyan bu manzumeler, aynı zamanda Oğuz Türkçesinin daha o günlerde Anadolu dışında da yazılıp okunduğunu bizlere göstermektedir. Prof. Dr. Orhan Kemal Tavukçuoğlu tarafından yaklaşık 4 yıllık bir mesaiyle ortaya konan bu çalışma, Yunus'un hayatına dair bazı müphem noktaların aydınlatılmasında da yeni tezler ileri sürmektedir" diye konuştu.
Yunus Emre’nin eşsiz mirasını gelecek nesillere aktarmak üzere, Yunus Emre Külliyatı Yayın Kurulu Heyeti’nin derlediği Risâletü’n Nushiyye Divanı’nın Tanıtım Toplantısı'na katıldık.
— Mehmet Nuri Ersoy (@MehmetNuriErsoy) April 15, 2025
Geçmişimizin değil, 'geleceğimizin de yolunu aydınlatan bir meşale' niteliğindeki bu kıymetli… pic.twitter.com/g4QiWsdaxe
'GELECEĞİN DE MEŞALESİ'
Bakan Mehmet Nuri Ersoy, eserde yer alan sözlüğün, Yunus Emre düşüncesinin okuyucular nezdinde daha berrak bir şekilde anlaşılmasını da sağlayacağını söyledi. Bakan Ersoy, "Alanında en yetkin bilim insanlarının rehberliğinde ve Prof. Dr. Orhan Kemal Tavukçuoğlu’nun başkanlığında titizlikle hazırlanan bu çalışma, konuyla ilgilenen herkes için derinlemesine bir bilgi kaynağı olacaktır. Bu eserler sadece geçmişimizin değil, geleceğimizin de yolunu aydınlatan bir meşale niteliğindedir. Çünkü Yunus Emre yalnızca bir şair değil, Anadolu'nun gönül rehberi, insanlığa ışık tutan bir bilgedir" dedi.