Yunanistan'da Miçotakis haritayı maviye boyadı ancak yetmedi: İkinci tur sesleri

Yunanistan genel seçimlerinde Başbakan Miçotakis liderliğindeki YDP Yunanistan'da rekor oy aldı. Meclis'te çoğunluğu 5 sandalye ile kaçıran YDP, PASOK ile koalisyon hükümetinin kurulmasına ihtimal vermediği için bir ikinci tur seçimi görebiliriz.

Komşumuz Yunanistan'da hafta sonu genel seçimler yapıldı. Ortaya çıkan sonuçlar daha önce yapılan anketleri alt üst etti. Başbakan Kiryakos Miçotakis'in liderliğindeki Yeni Demokrasi Hareketi (YDP), en yakın rakibine 21 puan fark attı. Miçotakis'in partisi YDP, sadece bir yer hariç tüm bölgelerde yarışı önde bitirdi.

Pazartesi sabah itibariyla oyların yüzde 99,6'sı sayıldı. Buna göre, muhafazakar YDP'nin yüzde 40,7'ye ulaştığı seçimde, ana muhalefet SYRIZA ancak yüzde 20 alabildi.

Sosyalist PASOK oylarını artırarak yüzde 11,5 oranı ile üçüncü büyük parti konumundaki yerini korudu. Komünist Parti KKE yüzde 7,2 ile dördüncü ve milliyetçi LISY partisi 4,4 ile beşinci parti olarak parlamentoya girme hakkı kazandı.

Yunanistan'da Miçotakis haritayı maviye boyadı ancak yetmedi: İkinci tur sesleri

ANKETLER YANILDI

Seçim öncesi anketlerde Miçotakis'in partisi YDP'nin yüzde 32 oy alacağı tahmin ediliyor. Anketler neredeyse 10 puan farkla yanıldı.

Miçotakis, zafer konuşmasında "Halk, Yunanistan'ın çoğunluk hükümeti ve başkalarının yardımı olmaksızın Yeni Demokrasi Partisi tarafından yönetilmesini istedi" dedi.

Seçimlerde hüsranı ise eski başbakan Çipras'ın liderliğindeki Radikal Sol Koalisyon'da (SYRIZA) yaşadı.

Yunanistan'da Miçotakis haritayı maviye boyadı ancak yetmedi: İkinci tur sesleri - Resim : 2

ÇİPRAS KENDİ KÖYÜNDE BİLE KAYBETTİ

Yunan basınından To Vima, 'Çipras kendi köyü Arta'da bile kaybetti' manşetiyle okuyucularının karşısına çıktı.

MECLİS ÇOĞUNLIĞI 5 SANDALYE İLE KAÇTI

Miçotakis'in partisi YDP, parlamentodaki 300 sandalyeden 146'sını kazandı ve çoğunluğu sandalye ile kaçırdı. Yunanistan'da seçimler nisbi seçim sistemine göre yapılıyor ve Miçotakis'in tek başına hükümet kurabilmesi için yüzde 46'ya ulaşması gerekiyordu.

YDP'nin PASOK ile bir hükümet kurabileceği bir sonuç ortaya çıksa da, PASOK lideri Nikos Androulakis, muhtemel bir koalisyon hükümetinin başına Kiryakos Miçotakis'in gelmesini reddedeceğini daha önce duyurdu.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou, Miçotakis'e hükümet kurma görevi verecek ve YDP liderinin görevi iade etmesiyle sıra diğer parti başkanlarına gelecek. Parti liderlerinin üçer gün süresi var ve hükümet kurulamaması halinde Yunanistan 60 gün sonra ikinci tur seçimine gidecek.

Başbakan Miçotakis zafer konuşmasında ikinci tur sinyali verdi ve koalisyon hükümeti kurmayacağını dile getirdi.

Yunanistan'da Miçotakis haritayı maviye boyadı ancak yetmedi: İkinci tur sesleri - Resim : 3

İKİNCİ TUR SENARYOLARI

BBC'de yer alan habere göre, İçişleri Bakanlığı'nın kesin sonuçları duyurmasıyla, koalisyon görüşmeleri de başladı. Yunan medyası, Kiryakos Miçotakis'in bugün Cumhurbaşkanı Sakellaropoulou ile buluştuğunu bildiriyor. To Vima'nın ilk sayfasındaki haber, 'Miçotakis nasıl hareket edecek, yeni sandıklar ne zaman kurulacak?' başlığıyla yayımlandı.

Kathimerini 'YDP özgüven yolunda-İkinci turda zafer için senaryolar' derken, uluslararası haber ajansı AFP 'Başbakan mutlak çoğunluk ararken Yunanistan yeni bir seçimi gözlüyor' başlığıyla bir haber servis etti. 'Büyük zafer boşa gidiyor' değerlendirmesinde bulunan ajans ayrıca, 2007'den bu yana en büyük galibiyetini alan YDP'nin ayrıca ana muhalefet partisine attığı 21 puanlık farkın 1974'ten beri en büyük oran olduğunu yazdı.

AFP, Yunanistan'da ikinci turun 25 Haziran ya da 2 Temmuz'da gerçekleşebileceğini de ekledi.

Yunanistan'da seçimlerin tekrar yapılmasına kadar geçici hükümet görev yapıyor. Hükümeti yüksek yargıçlar ve teknokratlar oluşturuyor.

Yunanistan'da Miçotakis haritayı maviye boyadı ancak yetmedi: İkinci tur sesleri ile ilgili etiketler Yunanistan seçim Kiriakos Miçotakis
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.