Yunanistan'a Libya'da büyük şok! Manşetler bir anda değişti

Resmi ziyaret için Libya'ya giden Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias'ın başına ciddi bir diplomatik olay geldi. Dendias, uçağı havalimanına indikten sonra ani bir kararla Libya'dan ayrılma kararı aldı. Yunan medyası olayı 'Ciddi diplomatik olay' olarak duyurdu.

Yunan medyası, öğle saatlerinde manşetlerini hızla değiştirdi. Yayınlarını kesen televziyonlar, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Libya'nın başkenti Trablus'a yaptığı ziyarette ciddi bir diplomatik olay yaşandığını bildirdi.

CNN Yunanistan, 'Trablus seyahati iptal: Dendias'ın Libya ziyareti sırasında ciddi diplomatik olay' manşetini attı.

Ta Nea, manşetinden 'Ne oldu? Diplomatik olay-Dendias Trablus'u pas geçti' dedi. Kathimerini, 'Libya'da diplomatik olay: Dendias'ın Trablus ziyareti iptal edildi' başlığını seçti.

Nikos Dendias, Trablus'tan sonra savaş ağası Halife Hafter'in kontrolündeki Bingazi'ye geçecekti. Ancak uçağı Trablus'a indiğinde kendisini Libya Dışişleri Bakanı Leyla Menguş'un beklediğini gördü. Bunun üzerine, Trablus'a giriş yapmadan doğrudan Bingazi'ye uçtu.

Kathimerini, Leyla Menguş'un Türkiye ile yapılan deniz yetki alanları anlaşmasına imza atan bakan olduğunu hatırlatıyor.

Skai televizyonu ise, Dendias'ın Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Menfi ile buluşmayı planladığını yazdı. Muhammed Menfi, Dendias'la görüşmek için yalnızca kendisiyle bir araya gelmesini şart koşmuştu. Ancak Leyla Menguş'un havalimanında ortaya çıkması Yunan heyetinin Trablus'taki uçaktan inmeden Bingazi'ye yönelmesine yol açtı.

CNN Yunanistan'daki haberde, Libya yönetiminin Atina'ya bir tuzak kurduğu savunuldu ve 'umutsuz tuzak' yorumu yapıldı.

Yunan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamada ise, Dendias'ın ziyareti sırasındaki olayla Libya Dışişleri Bakanlığı'nın var olan mutabakatı ihlal ettiği savunuldu.

Atina, Libya'daki yönetimin 'geçici' olduğunu ileri sürerek Türkiye ile imzalanan anlaşmaların 'geçersiz' kabul edilmesini istiyor. Mısır ve İsrail'le benzer deniz yetki anlaşmaları imzalayan Yunanistan, Ankara'nın Libya hamlesiyle 'boşa düşmüş' oldu. Kasım 2019'da imzalanan Ankara-Trablus anlaşmasıyla, Yunanistan'ın Akdeniz hayali ortadan bölündü.

TÜRKİYE İLE LİBYA GEÇEN AY ANLAŞMA İMZALAMIŞTI

Türkiye ve Libya, son olarak geçen ay yeni hidrokarbon arama ve askeri işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşmaya, beklendiği gibi Yunanistan tepki gösterdi. Atina'nın müttefikleri Fransa ve Mısır'dan da benzer tepkiler geldi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, "Bu anlaşma Akdeniz’deki güvenliği ve istikrarı tehdit etmektedir" dedi, atılan imzaları geçersiz kılmak için yasal çerçevede ellerinden geleni yapacaklarını savundu.

Yunan To Vima gazetesi, 3 Ekim tarihinde imzaları atılan yeni anlaşmanın ardından, '12 mil bilmecesi ve Atina'nın açmazları' başlıklı bir haber yayımlamıştı. Gazete, Yunanistan'ın en büyük adası Girit'in karasularını genişletmeyi tartıştığını yazdı. Gazetenin haberine göre, Girit Adası'nın güneyi ve belki de doğusundaki deniz sınırlarının 12 mile çıkarılması tartışması, Türkiye-Libya hidrokarbon anlaşmasından sonra dolaşıma girmişti. Atina yönetiminden bazı isimler, Ankara'nın Doğu Akdeniz'de yarattığı yeni 'oldubitti'ye karşı acilen harekete geçmesi gerektiğini savunurken, diğerleri ise, Girit hamlesinin tansiyonu zirveye çıkaracağını ve 'bıçağa yumruk atmak' olacağını, Yunanistan'ı müttefiklerine karşı zor bir pozisyona sokacağını söylüyor.

Yunanistan'a Libya'da büyük şok! Manşetler bir anda değişti ile ilgili etiketler Libya Yunanistan