Yunanistan’a F-35 yasağı! Teknolojiyi üretemezsen paran olsa bile emir alırsın

Yerli ve milli teknolojiyi üretemeyen uluslar, parasını vererek aldıkları savunma platformlarını istedikleri gibi kullanamıyor. Bir zamanlar Türkiye’nin Alman Leopar tanklarında yaşadığı ve artık geride kalan şartlı satış yönetimi şimdi Yunanistan’ı rezil etti. Türkiye, şu anda en gelişmiş 5. nesil muharip uçak KAAN’ı kendi teknolojisiyle uçurmayı başarmışken, Amerikalıların F-35'leri Yunanistan'a ‘Türkiye’ye karşı kullanamazsın’ şartıyla verdiği ortaya çıktı. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

ABD yönetimi, Yunanistan ve Türkiye'ye gönderdikleri mektupta, Yunanların F-35 savaş uçaklarını Türk savaş uçaklarına karşı kullanmasına izin vermeyeceklerini belirtirken, Atina'yı da "provokatif faaliyetlerden" kaçınmaya çağırdı.

Yunanistan’a F-35 yasağı! Teknolojiyi üretemezsen paran olsa bile emir alırsın

Yunan medyasında çıkan haberlere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı mektubunda Yunanistan ve Türkiye arasındaki herhangi bir durum "diplomatik yollarla çözülemezse, ABD hükümeti, savunma anlaşmalarındaki hükümleri uygulayarak savunma ekipmanlarının teslimatını askıya almak veya iptal etmek gibi önlemler alacaktır." şartını getirdi.

Mektupta, Türkiye ve Yunanistan'a diğer NATO müttefiklerine karşı provokatif faaliyetlerde bulunmamaları yönünde özel bir uyarıda bulunulmuştur: "Amerika Birleşik Devletleri, sağlanan ekipmanın yasal olarak kullanılmasını sağlamak için elindeki tüm araçları kullanacaktır" şeklinde bir ifade mevcut. ABD Dışişleri Bakanlığı, "ihlal edici faaliyetlere veya yanlış izlenimlere karşı koruma sağlamak" amacıyla nihai taslağa ek hükümler eklemeyi düşündüğünü de belirtmiş.

Bunun Türkiye'ye F-16 ve Yunanistan'a F-35 satışıyla ilgili tedbirleri de kapsayabileceği vurgulanıyor. Ancak Türkiye, F-16 verilmezse bunların yerine kendi platformlarını modernize edebilecek seviyeye geldi. Bu nedenle ABD’nin Yunanistan’a koyduğu bu şartların, Türkiye için herhangi bir önemi bulunmuyor.

Yunanistan’a F-35 yasağı! Teknolojiyi üretemezsen paran olsa bile emir alırsın ile ilgili etiketler ekonomi Yunanistan F-35
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.