Yunanistan panikte! Akdeniz'de Türkiye, Libya, İtalya üçlü anlaşma üzerinde çalışılıyor

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin 22 Ocak’ta Türkiye’ye yaptığı ziyaret Yunanistan’da Libya merkezli paniğe neden oldu. Meloni’nin Türkiye’ye yaptığı resmi ziyarette varılan göç anlaşmasıyla ilgili detaylar İtalya basınında yer aldı. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Meloni’nin Cumartesi akşamı İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından basın toplantısı düzenlenmedi, iki taraftan da görüşmenin içeriğiyle ilgili resmi bir açıklama yapılmadı.

Yunanistan panikte! Akdeniz'de Türkiye, Libya, İtalya üçlü anlaşma üzerinde çalışılıyor

Ancak Meloni’yi Türkiye’de takip eden İtalyan gazetecilere başbakanlık kaynaklarının verdiği bilgiye göre göç alanında işbirliğinin güçlendirilmesi de görüşüldü.

İtalya, Libya üzerinden gelen göçmenlerin durdurulması için Türkiye'nin desteğini istedi. Bu ziyaretin devamında gerçekleşen gelişmeleri ise Yunan medyası yazdı. Buna göre, Akdeniz'deki göç kontrolü, güvenliğin sağlanması ve Libya'nın petrol/doğalgazının çıkarılması ve işletilmesi ortak hedefler arasında.

Haberde, ‘İtalya'nın Yunanistan'dan farklı olarak Türkiye'nin Libya operasyonlarına karşı çıkmaması Türkiye'nin İtalya'ya yakınlığını güçlendiriyor’ yorumu yapıldı.

Haberde şöyle denildi:

“Daha önce İtalya ve Türkiye'nin Libya'dan göçmen akışının önlenmesi ortak gündemiydi ve bu durum her iki ülkenin dışişleri bakanlıklarını işbirliği çalışmaları başlatmaya sevk etmişti.
Türkiye, Katar'ın mali desteğiyle, 2011'den bu yana Libya'da Türk hükümetine bağlı grupların silahlandırılması, eğitimi ve desteklenmesi konularında aktif olarak yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ideolojik desteğin ötesinde, Libya'nın petrol ve gaz kaynaklarının Türkiye için stratejik önemini açıkça kabul etmişti. Geçtiğimiz günlerde bu konu Türk enerji bakanı tarafından da gündeme getirilmişti.

Hükümet yanlısı Türk medyasındaki tartışmalar Erdoğan-Meloni görüşmesine ilişkin sınırlı bilgi verirken, Meloni tarafından hazırlanan raporlar onun Afrikalı göçmenlerin ve kaçakçıların İtalya'ya girmesi sorununu çözmek için Türkiye'nin Libya'daki nüfuzundan yararlanmaya özellikle vurgu yaptığını bildiriyor."

Yunanistan panikte! Akdeniz'de Türkiye, Libya, İtalya üçlü anlaşma üzerinde çalışılıyor ile ilgili etiketler ekonomi Yunanistan Libya İtalya
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.