Yunanistan ile şimdide mezarlık krizi çıktı

Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz ve Ege'deki kriz bir çözüme ulaşmadan, şimdi de mezarlık krizi başladı. Atina yönetiminin Selanik yakınlarında bulunan Gargara köyünde bir okul bahçesindeki Osmanlı mezarlığından naaşların çıkarıp depolara taşıması iki ülke arasında yeni bir krize yol açtı. Türkiye, inşaatın derhal durdurulup naaşların İslam’a uygun bir şekilde defnedilmesi için harekete geçti. İşte Atina-Ankara arasındaki yeni krizin detayları...

Son olarak Ege Denizi’nde bilimsel araştırmalar yapan TCG Çeşme gemisine Yunanistan’a ait savaş uçaklarının tacizde bulunması üzerine Yunanistan ile tırmanan gerilim sürerken, iki ülke arasında bir de ‘mezarlık’ krizi patladı.

Yunanistan’ın kuzeyinde Selanik'in Halkidiki bölgesinde Gargara (Simandra) köyünde bir okulun bahçesinde yapılan inşaat kazısında, Osmanlı döneminden kalma mezarlığın bulunması ve 201 mezardaki naaşların Türkiye’ye haber verilmeden Halkidiki ve Aynaroz Eski Eserler Dairesinin deposuna kaldırılması üzerine kriz çıktı. 

Bunun üzerine Ankara eş zamanlı olarak çifte diplomatik girişimle duruma tepki gösterdi.

YUNAN ELÇİ BAKANLIĞA ÇAĞRILDI

Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Michael C. Diamessis önceki gün Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak konu soruldu. Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin de aynı gün Yunanistan Dışişleri'ne giderek inşaat faaliyetlerinin durdurulmasını ve naaşların İslam inancına uygun şekilde yeniden yerlerine defnedilmesini istedi. Atina Büyükelçisi Özügergin, “Sorunun çözümü için Yunanistan tarafıyla temas halindeyiz” ifadesini kullandı.

Yunanistan ile şimdide mezarlık krizi çıktı

KONSOLOSLUK YAKINDAN TAKİP EDİYOR

Dışişleri Bakanlığı’dan yapılan açıklamaya göre, Gargara köyündeki bir okul bahçesinde yapılan spor salonunun inşaatı sırasında Osmanlı döneminden kalma Müslüman mezarlığına rastlandığı yönünde basında haberler çıktı. Bunun üzerine Türkiye’nin Selanik Başkonsolosluğu yetkilileri, Gargara köyünü ziyaret etti ve yerel Yunan makamları nezdinde derhal girişimde bulunarak bilgi istedi. Mezarlığın Osmanlı döneminden kaldığı, kafatasları ve diğer vücut kemiklerinin kıbleye dönük olmaları ile de Müslümanlara ait olduğu anlaşıldı. 201 mezardan birine ait tek Osmanlı mezar taşı bulunması da bu noktada en önemli kanıttı. 

Yunanistan ile şimdide mezarlık krizi çıktı - Resim : 2

Olayın araştırılmasının ardından Dışişleri Bakanlığı krize neden olan olaya ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Bu girişimlerimiz neticesinde, söz konusu inşaat alanında ecdadımıza ait 201 mezarın bulunduğu, ancak ülkemize bilgi verilmeden naaşların yerel makamlarca Halkidiki ve Aynaroz Eski Eserler Dairesinin deposunda muhafaza altına alındığı öğrenilmiştir. Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Bakanlığımıza çağrılarak ve Atina’da Büyükelçimizce Yunan Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimde bulunulmuştur. Mezarlar hakkında daha önceden bilgi verilmemiş olmasına ilişkin izahat istenmiş, inşaat çalışmalarının derhal durdurulması, muhafaza altında tutulan naaşların dini inançlarımıza uygun şekilde ve bir törenle bulundukları yöreye defnedilmesi ve defin alanının Müslüman mezarlığı olduğunun gösterilmesi talep edilmiştir.” 

Yunanistan ile şimdide mezarlık krizi çıktı - Resim : 3

ORASI ESKİ TÜRK YERLEŞİMİ

Yunanistan’ın kuzeyindeki Selanik’e yaklaşık 90 km uzaklıktaki Halkidiki Yarımadası’ndaki Gargara (Simantra) köyünde Osmanlı döneminde yaklaşık 160 Türk aile bulunuyordu. Ancak şu an köyde yaşayan Türk bulunmuyor.

Lozan Mübadelesi ile Gargara’ya çoğu Erdek ve Kapadokya’dan gelen Rum göçmenler yerleştirilmiş durumda.İlçenin nüfusu ise yaklaşık 2.500 kişiden oluşuyor.

Türkiye ile Yunanistan arasında gerilime neden olan olay ise altı ay öncesine dayanıyor. O dönemde okulun yanında spor sahası yapmak için kazı yapılmaya başlanınca bir Müslüman mezarlığı bulundu.

Ancak Yunan makamları, geçen süre içinde mezarlık hakkında Türkiye’ye haber vermedi. Yerel bir gazetede, Gargara’da Müslüman mezarlığı bulunduğu haberi yayınlanınca, Türkiye diplomatik temasa geçti.

Türkiye’nin diplomatik girişimleri üzerine Yunan makamların ilk tepkisi, “Biz ölülere saygılıyız. Konuyu bir şekilde hallederiz” şeklinde oldu. 

Şimdi Türkiye, mezarlığın bulunduğu alandaki inşaat çalışmalarının derhal durdurulmasını, muhafaza altında tutulan naaşların İslam inancına uygun şekilde ve bir törenle bulundukları yerlere yeniden defnedilmesini ve defin alanının Müslüman mezarlığı olduğunun bir tabela ile gösterilmesini talep ediyor. 

Yunanistan ile şimdide mezarlık krizi çıktı ile ilgili etiketler Yunanistan Müslüman Osmanlı Atina Türkiye Dışişleri Bakanlığı gargara selanik halkidiki mezar
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.