Sığınmacıya küfür eden polis ortalığı karıştırdı!

Yunanistan'ın Midilli Adası'ndaki binlerce sığınmanın yaşadığı Moria kampında Yunan polisin, yaşlı bir kadını küçümsediği ve ağır hakaretler savurduğu video ülkede infial yarattı.

Görüntülerde yaşlı kadına ağır küfürler savuran polis memuru açığa alınırken, 4 polis hakkında da soruşturma başlatıldı.

BİR ÖĞÜN YEMEK İÇİN İKİ ÜÇ SAAT SIRA BEKLİYORLAR

Moria kampında kalan bir Afgan mülteci tarafından çekilen görüntüler mültecilere yemek dağıtım sırasından.Yerel kaynaklar, binlerce diğer sığınmacı gibi, yaşlı kadının da yemek sırasında 2-3 saat bekledikten sonra yemek alamadan sıradan ayrılmak zorunda kaldığı detayını geçti.İnsan hakları savunucularının verdiği bilgiye göre öğünde dağıtılan yemek yetersiz kalınca, birçok sığınmacı diğer öğüne kadar aç beklemek zorunda kalıyor.

YAŞLI KADINA KÜFÜRLER SAVURDU, BASTONUNU FIRLATTI

Bu sırada polislere durumu anlatmaya çalışan yaşlı kadın sığınmacıya kampta görevli polislerin arasında duran sivil kıyafetli kişinin verdiği yanıt infial uyandırdı.

Yunan medyasının İngilizce çevirisiyle birlikte yayınladığı görüntüde polis memuru yaşlı kadına “S…. git, aşağılık ihtiyar, uzaklaş. Seni kertenkele, bunu …ne sokacağım, anladın mı? Aşağılık ihtiyar” şeklinde küfürler savuruyor.

Ardından yaşlı kadının bastonunu elinden alan şahıs, bastonu fırlatıyor. Bu sırada üniformalı polis memurları kadının hemen yanında olmalarına rağmen tepkisiz kalıyor.

“YUNANLAR: GÖRÜNTÜLERDEN UTANÇ DUYDUK”

Cumartesi günü ortaya çıkan video sosyal medyada büyük tepki toplarken, Yunan yerel ve ana akım medyası da olaya geniş yer verdi.

KeeptalkingGreece adlı site, birçok Yunan’ın görüntülerden “utanç” duyduğu yorumuna yer verdi.

 GÖRÜNTÜLERİ AFGAN MÜLTECİ ÇEKTİ, GAZETECİYE VERDİ

Yunan medyası ve Uluslararası Af Örgütü, polislerin arasındaki sivil kıyafetli kişinin de polis memuru olduğunu teyit etti. Görüntüleri kaydeden Afgan mülteci, görüntüleri Yunan muhabiri Jenny Tsiropoulou’ya ulaştırdı.

Video, İtalyan gazeteci Valerio Cataldi tarafından Moria kampıyla ilgili bir belgesel çalışmasında yer aldı. “Adada Tutsak” adlı belgesel, Cumartesi günü devlet yayın kuruluşu RAI tg2 kanalında yayınlandı. İtalyan gazeteci Cataldi, görüntüleri belgesel yayınından önce sosyal medyaya yükledi.

“MORIA’NIN KATIKSIZ UTANCI”

Midilli yerel medyasından lesvosnews.net, bir sığınmacının cep telefonuyla kaydettiği görüntüyü “Moria’nın katıksız utancı” yorumuyla paylaştı. Athens Magazine olayı anlattığı haberinde “Şok” başlığı kullanırken, “Görünen o ki bazı polis memurları görevlerinin ne olduğunu anlamamış” yorumunu yaptı.

Haber portalı, ne olay öncesinde ne de sonrasında polis memurlarıyla kadın arasında tansiyonun yükselmemesine rağmen hakaretlerin havada uçuştuğunu vurguladı.

“UTANÇ DUYMAKTAN BAŞKA ÇARE YOK”

Spor gazetesi Gazetta da olaya büyük tepki gösterirken şu ifadeleri kullandı: “Bu görüntüler karşısında utanç duymaktan başka yapılacak bir şey yok.Sadece Moria kampındaki şartları değil, aynı zamanda öfkeli polis memurunun yaşlı kadına küfrettiği trajik davranışlarını kastediyoruz.”

Basına konuşan Moria kampı sakini sığınmacılar, her öğünde 2-3 saat yemek sırası beklediklerini, örneğin kahvaltı kalmadığında hemen öğle yemeği sırasına geçtiklerini anlattı. Sabah, öğle ve akşam öğünlerinin tamamında aynı duruma maruz kaldıklarını söylediler.

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ HÜKÜMETTEN AÇIKLAMA İSTEDİ

Uluslararası Af Örgütü Yunanistan şubesi, olayla ilgili bir açıklama yayınlayarak Yunan Vatandaşların Korunmasından Sorumlu bakanlıktan açıklama istedi. Örgüt, ayrıca polis memurlarının davranışlarının incelenmesini, olaydaki olası ırkçı arka planın ortaya çıkarılmasını talep etti.

Örgüt, Yunanca tweet’inde, “Moria kampında insanlık dışı şartlar, yetkililerden kabul edilmeyecek davranışlar” ifadesini kullandı. İnfial uyandıran olay, bazı Yunan makamlarının sığınmacılar için verilen Avrupa Birliği fonlarını kötüye kullandığına dair iddiaların soruşturmaya uğradığı bir dönemde gerçekleşti.

İddialarla ilgili sığınma başvuru merkezlerinin direktörü görevinden alınmıştı. İnsan hakları örgütleri, kapasitelerinin üzerinde mülteci barındıran Midilli gibi 5 büyük Yunan adasında istekleri dışında tutulan sığınmacıların ana karaya ulaştırılmaları gerektiğini savunuyor.

 

Sığınmacıya küfür eden polis ortalığı karıştırdı! ile ilgili etiketler Yunanistan Midilli polis küfür