Yüksek gerilim! Rusya'dan ABD'ye Fırat ültimatomu...

ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyonun önceki akşam Suriye savaş uçağını düşürmesiyle ilgili Moskova’dan çok sert açıklamalar geldi.

KOALİSYONUN önceki akşam ilk kez Suriye savaş uçağını düşürmesinin yankıları sürüyor. Rusya Savunma Bakanlığı, “Suriye hava sahasındaki kazaları önleme memorandumu” kapsamında ABD’yle yapılan işbirliğini dün itibariyle askıya aldığını duyurdu. Moskova, Tabka yakınlarında Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) saldırdığı gerekçesiyle Su-22 tipi Rus yapımı uçağın düşürüldüğü operasyon sırasında koalisyonun, havada yaşanabilecek kazaların önlenmesi için Rusya ile kurulan iletişim kanallarını kullanmadığına dikkat çekti. Rusya Savunma Bakanlığı ayrıca koalisyon hava faaliyeti ile ilgili dikkat çekici bir karar aldı. Açıklamada, “Uluslararası koalisyonun Fırat Nehri’nin batısında saptanan uçakları ve dronları dahil her tür hava aracı, Rusya’nın kara ve havadaki hava savunması tarafından hava hedefi olarak izlenecektir” denildi. Suriye ordusu da koalisyonun iddiasının aksine uçağın olay sırasında DEAŞ’a karşı operasyonda olduğunu, “alenen saldırının vahim sonuçları olacağı” uyarısında bulundu.

LAVROV’DAN SERT GÖNDERME

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, olayla ilgili Washington’a sert mesajlar gönderdi. Lavrov, “ABD ve kurduğu koalisyon Astana sürecine katılan Rusya, Türkiye ve İran gibi Şam yönetimine danışarak bu ülkede hareket etmeli. Bağımsız bir ülkede tek taraflı davranışlar kabul edilemez” dedi. Lavrov, ayrıca üç defa ertelenen 6’ncı Astana Suriye görüşmelerinin 10 Temmuz’da başlatılacağını da duyurdu.

‘SALDIRGANLIK DEĞİLSE NE’

Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı Sergei Ryabkov da, “Bu saldırı Amerika’nın uluslararası hukuk normlarını dikkate almama çizgisinin bir devamı olarak görülmeli... Eğer bir saldırganlık değilse, o zaman bu nedir” dedi. Bu arada Amerikan F-18’inin düşürdüğü uçağın pilotunun akıbeti belli değil. Paraşütle atlayan pilotun Rakka’nın güneyindeki DEAŞ bölgesindeki El Rasaf kasabası yakınlarına indiği sanılıyor.

Yüksek gerilim! Rusya'dan ABD'ye Fırat ültimatomu... ile ilgili etiketler Rusya ABD Suriye DEAŞ Lavrov