'Yılın gazetecisi' seçilmişti, haberleri uydurma çıktı!

Almanya'da haftalık olarak yayın yapan Der Spiegel dergisi muhabiri Claas Relotius'un uydurma haberler yaptığı ortaya çıktı. Şüpheli haberlerden biri de Türkiye ile ilgili.

Almanya'da yayın yapan Der Spiegel dergisi, muhabirleri Relotius'un yaptığı 60 haberin 14'ünün 'uydurma' olduğunu tespit ettiklerini açıkladı. Yaşananların 70 yıllık tarihlerindeki en kötü şeylerden biri olduğunu açıklayan dergi, bu uydurma haberlerden dolayı okuyucularından özür diledi.

UYDURMA HABERLERİ KABUL ETTİ VE İSTİFA ETTİ

Deutsche Welle'de yer alan habere göre; 2014 yılında 'yılın gazetecisi' ödülünü de aldığı belirtilen Relotius'un uydurma haberleri doğruladığı ve istifa ettiği belirtildi.

Relotius'un çalışmalarını incelemek için de bir iç komisyon kurulduğu da açıklandı.

'Yılın gazetecisi' seçilmişti, haberleri uydurma çıktı!

BİRİ TÜRKİYE İLE İLGİLİ

Der Spiegel, muhabirin Türkiye'deki iki 'çocuk köle' hakkında yaptığı haberden de şüphelendiklerini, ancak muhabirin Yemenli mahkum haberinde sahtekarlık yaptığını kabul ederken, bu haberin doğru olduğunu öne sürdüğünü belirtiyor.

"Königskinder" (Kral'ın Çocukları) isimli 2016 tarihli söz konusu haber, Halep'ten Türkiye'ye kaçan iki yetim çocuk hakkında.

Haberde şu ifadeler yer alıyor:

"Bu yaz bir sabah, yorgun gözlü 13 yaşındaki kız Alin, Mersin'in hâlâ karanlık olan sokaklarında şarkı söyleyerek yürüyor."

Der Spiegel'de yer alan makaleye göre, şarkı hayatta kalma şansı olmayan, ancak kurtarılan iki çocukla ilgili.

Dergi, Suriye'de böyle bir şarkının olup olmadığını kontrol etmeleri gerektiğini itiraf ederek, sorumluluklarını kabul ediyor.

Relotius'un haberde yer alan bir diğer çocuk olan Ahmed ile görüşmesi sırasında bir fotoğrafçının bulunduğu, bu kişinin tanık olarak kabul edilebileceği belirtiliyor.

Ancak dergi, Relotius Alin ile tek başına görüştüğü için haberin bu kısmını da doğrulayamadıklarını yazıyor.

'Yılın gazetecisi' seçilmişti, haberleri uydurma çıktı! ile ilgili etiketler Der Spiegel Claas Relotius
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.