Yeşilçam'ın unutulmaz ismi Kartal Tibet'in bilinmeyenleri: Nasıl ünlü oldu?

Türk sinemasının hem romantik hem de savaşçı oyuncusu olarak hafızalara kazınan Kartal Tibet, 1 Temmuz 2021 tarihinde 82 yaşında hayata gözlerini yumdu. Yaklaşık 4 yıl önce aramızdan ayrılan bu usta oyuncunun hayatı hala merak konusu. İşte Kartal Tibet'in daha önce hiç duymadığınız mesleği ve hayatıyla ilgili bilinmeyenler...

27 Mart 1938'de Ankara'da doğan Kartal Tibet, öğretmen bir anne babanın çocuğuydu. Kariyeri boyunca 200'den fazla dizi ve filmde başrol oynayan sanatçı, senarist ve yönetmen olarak da birçok yapımda yer aldı. Ancak Kartal Tibet'in asıl mesleği oyunculuk değildi!

Beden Eğitimi Öğretmenliği Yaptı

Kartal Tibet, Ankara Koleji'nden mezun olduktan sonra beden eğitimi öğretmenliği yaptı. Hatta üniversitelerarası düzenlenen yarışmalarda okuduğu şiirlerle Ankara birincisi bile oldu. Daha sonra babasının isteğiyle hukuk fakültesini bitirdiyse de, gönlü her zaman sanattaydı.

Yeşilçam'a Adım Atışı ve Kariyeri

Kartal Tibet, Suat Yalaz'ın teklifiyle 1965'te "Karaoğlan: Altay'dan Gelen Yiğit" adlı filmle Yeşilçam'a adım attı. Cüneyt Arkın'ın "Malkoçoğlu" ve "Kara Murat" karakterleriyle popüler hale gelmesiyle, Kartal Tibet de "Karaoğlan" serisi filmlerinde rol aldı. Ardından "Tarkan" karakterini canlandırdı ve bu filmlerle büyük bir üne kavuştu.

Seri filmlerin yanı sıra dram, komedi ve macera türlerinde de birçok filmde rol alan Kartal Tibet, sadece oyunculukla kalmadı, aynı zamanda yönetmenlik de yaptı. 1977'de "Tosun Paşa" filmiyle yönetmenliğe başladı ve başrolünde Kemal Sunal'ın oynadığı 20'den fazla filmde yönetmen koltuğuna oturdu. Bu filmlerde toplumsal sorunları mizahi bir dille ele aldı.

Kartal Tibet'in Mirası

Kartal Tibet, Yeşilçam'a 200'e yakın filmle katkıda bulundu ve birçok ödül kazandı. "Gol Kralı", "Davaro", "Çarıklı Milyoner", "Şabaniye", "Sosyete Şaban", "Şendul Şaban", "Deli Deli Küpeli", "Arkadaşım ve Ben", "Öğretmen", "Uyanık Gazeteci" ve "Duygu Çemberi" filmlerinin senaryosunu da yazdı.

Yeşilçam'ın unutulmaz ismi Kartal Tibet'in bilinmeyenleri: Nasıl ünlü oldu?

Televizyona da Katkısı Büyük

Sadece sinemaya değil, televizyona da önemli katkılarda bulunan Kartal Tibet, "Süper Baba", "Yasemince", "Emret Komutanım" ve "Ah Bir Zengin Olsam" gibi dizilerin yönetmenliğini yaptı. 2000'li yıllarda ise "Hababam Sınıfı Merhaba" (2003) ve "Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu" (2006) filmlerini çekerek Türk sineması klasiklerini yeniden canlandırdı.

Kartal Tibet, Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden biri olarak hafızalara kazınmıştır. Hem oyunculuğu hem de yönetmenliğiyle Türk sinemasına önemli bir miras bırakmıştır.

Civan Canova'nın Üvey Babası Olduğu Ortaya Çıktı

Kartal Tibet ile ilgili bir diğer ilginç bilgi ise, ünlü oyuncu Civan Canova'nın üvey babası olmasıdır. Bu bilgi, Kartal Tibet'in vefatının ardından ortaya çıkmış ve birçok kişiyi şaşırtmıştır.

Kartal Tibet'in hayatı, Türk sinemasına adanmış bir ömür olarak özetlenebilir. Oyunculuğu, yönetmenliği ve senaristliğiyle Türk sinemasına unutulmaz eserler kazandırmıştır.

GÜNÜN VİDEOSU

CHP'li vekil Ali Gökçek ile eylemciler arasında biber gazı pazarlığı! Önden siz yürüyün

İBB Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu terör ve yolsuzluk soruşturması kapsamında göz altına alındı. Göz altı kararının ardından Özgür Özel başta olmak üzere CHP'li vekiller, "sokağa çıkın" çağrısında bulundu. Özel'in çağrısından ardından sokağa çıkan eylemciler ve CHP'li vekil Ali Gökçek arasındaki, “Önden siz yürüyün” pazarlığı cep telefonu kamerasına yansıdı. İşte o anlar...