Yeni mutasyona karşı da etkili

Koronavirüs salgını bilim insanlarını bir yandan aşı diğer yandan da ilaç çalışmalarına yönlendirdi. Bu çalışmalar büyük bir hızla sonuç verdi. Birçok aşı şu anda acil kullanım onayını alarak milyonlara uygulanmaya başlandı. Bu aşılara şimdi Novavax Inc'in ürettiği Kovid-19 aşısı eklendi. Firma aşısının virüse karşı yüzde 89 etkili olduğunu açıkladı. Firmadan yapılan açıklamada ürettikleri aşının mutasyon geçirmiş virüs varyantlarına karşı da etkinliğinin görüldüğü belirtildi.

Şu an dünyada Çinli Sinovac, Alman-ABD ortaklığındaki BioNTech-Pfizer, ABD'nin Moderna, İngiltere'nin AstraZeneca ile Rusya'nın Sputnik V aşıları salgına karşı uygulanmaya başlanmış durumda. 

Ancak tüm bu aşıların ortak özelliği koronavirüsün İngiltere ve Güney Afrika'da ortaya çıkan mutand virüslerle ilgili gelişme yaşanmadan önce üretilmiş ve deneyleri de Çin'de ortaya çıkan virüs varyantı baz alınarak gerçekleştirilmişti. 

Bu durum da akıllara mutasyonlu virüse karşı bu aşıların etkili olup olmayacağı sorusu gelmişti. En son BioNTech firması aşısının etkili olduğunu açıkladı. 

Şimdi koronavirüs ile mücadeleye yeni bir aşı daha katılıyor.

Novavax Inc. firması ürettiği Kovid-19 aşısının ilk aşamada yüzde 89 etkili olduğunu belirttiği bir açıklama yayımladı.

Bu açıklamada mevcut aşıların mutand virüslere karşı etkili olup olmayacağına ilişkin duyulan endişeleri giderecek ayrıntılar da vardı.

Firma açıklamasında ürettikleri aşının aynı zamanda İngiltere ve Güney Afrika'da ortaya çıkan virüsün mutasyona uğramış varyantlarına karşı, - tam olarak olmasa da - işe yaradığını belirtti.

Novavax'ın ürettiği aşıya ilişkin İngiltere'de 15 bin kişinin üzerindeki çalışma halen devam ediyor.

Ancak firmanın yaptığı ara analize göre, bu 15 bin kişi içinden şu ana kadar 62 katılımcı Kovid-19'a yakalandı. Ve bu kişilerin de sadece 6'sı gerçek aşı vurulan denekti. Geri kalan vakaların tamamı ise plasebo yani sahte aşı yapılan kişilerden oluşuyordu.

Yeni mutasyona karşı da etkili ile ilgili etiketler novavax aşı mutand mutasyon
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.