Yeni dünyanın ayak sesleri... Avrasya Savaşı başladı! #2

’Yeni Dünyanın Ayak Sesleri’ ikinci bölümüyle YouTube kanalımızda...

Ukrayna merkezli Rusya-ABD gerilimi gündeme geldiğinde ilk başvurulan kaynakların başında eski ABD Başkanı Jimmy Carter’in Ulusal Güvenlik Danışmanı Zbigniew Brzezinski’nin “Büyük Satranç Tahtası” kitabı gelir. Brzezinski, kitabında Washington’daki karar alıcılara Rusya’nın durdurulması için Ukrayna’nın engellenmesinin zorunlu olduğu mesajını vermektedir.

Brzezinski’nin yanı sıra Francis Fukuyama’nın “Tarihin Sonu”, “Samuel Huntington’un da “Medeniyetler Çatışması” tezleri de, yeni dönemde öne çıkmıştı. Özellikle Fukuyama 1989’da The National Interest’de yayınlanan “Tarihin Sonu” başlıklı çalışmasında, “sadece Soğuk Savaş’ın değil, insanlığın ideolojik evriminin sonuna, tarihin sonuna şahit olabileceğimizi” ileri sürerek, “Batı’nın ve Batı liberalizminin zaferi”ni ilan etmesi de ABD liderliğindeki Batı’nın ilerleyeceğini gösteriyordu.

Ukrayna sürecini ve ilk bölümde yazdığımız “Rusya’nın varoluş mücadelesi”ni kavramak açısından filmi ilk yazımızda olduğu gibi 1990’ların başına sarmakta fayda var.

Sovyetlerin yenilmesinden sonra galip NATO (ABD), artık yeni bir strateji geliştirmekle meşguldü. Dünyayı, tek süper güç eliyle Atlantik-Avrupa merkezli dizayn etmek gerekliydi. Bunun için NATO’yu hayatta tutacak gerekçeler lazımdı. Çünkü Varşova Paktı’nın yıkılmasından sonra NATO’nun varlığı da, cılız sesler de olsa alttan alta sorgulanıyordu. Buna karşı mağrur ve galip ABD’nin sözünden dışarı çıkmaya da kimsenin cesareti yoktu. Küresel anlamda büyük bir askeri ve ekonomik güç olan ABD, başını önüne eğdiği Rusya’nın da yeniden kafasını kaldırmasını istemiyordu.

Moskova da bunun farkındaydı. Ancak Batılı siyasilerden gelen “genişlememe” taahhütleri de ilişkileri germiyordu. Sovyet yöneticileri bu taahhütlerle ikna olmuşlardı.

ABD liderliğindeki NATO, bir taraftan genişleme altyapısını oluştururken öbür yandan da yeni dönemdeki konseptini belirleme çabalarını sürdürmekteydi.

SuperHaber ‘Avrasya Savaşı’ dosyasının kapağını aralıyor!

’Yeni Dünyanın Ayak Sesleri’ ikinci bölümüyle YouTube kanalımızda!

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN

 

 

Yeni dünyanın ayak sesleri... Avrasya Savaşı başladı! #2 ile ilgili etiketler Rusya Ukrayna ABD NATO avrasya savaşı

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.