Yatırımcıları bu hafta neler bekliyor?

Borsa endeksi geçen hafta %0.31 gibi sınırlı bir yükselişle haftayı yatay kapadı. Ancak hafta kapanışını satıcılı bir eğimle gerçekleştirdiğini belirtmekte yarar var. GCM Yatırım analizine göre, “Bakıldığında endeksi pozitif tarafta tutan faktörün %4.81 haftalık yükseliş gösteren Bankacılık endeksi olduğunu görüyoruz. Sanayi sektörü haftayı %0.86 düşüşle kapadı. İşte detaylar...

Sanayi hisselerinin endeks üzerinde baskı yarattığını söylemek mümkün. Bununla birlikte %3.28 düşen ve içinde piyasa değeri yüksek olan ticaret endeksinin de baskısı yüksek oldu diyebiliriz.” denildi.

Yatırımcıları bu hafta neler bekliyor?

Geçen hafta TCMB beklentilere paralel politika faizini %50 seviyesinde bırakırken, döviz alımlarına yönelik fazla TL likiditeyi sterilize etmek için beklenen hamlelerini gerçekleştirdi. ZK oranlarında belirlediği oranlarla piyasadan önemli miktarda TL çekmesi bekleniyor. Diğer yandan yüksek TL kredi faizlerine karşı son zamanlarda büyüme hızı agresif şekilde yükselen döviz cinsinden kredi büyümesinin önüne geçmek için Bankalara %2 kredi büyümesi sınırı getirdi. Bu uygulamalar, TCMB’nin kredibilitesini arttırmasının yanında, piyasada faiz oranlarının tekrar yükseleceği ve ekonomide daralmanın etkili olacağı beklentisini de güçlendirdi. Endeksin hızlı yükselişinin ardından başlayan kar satışlarında özellikle sanayi ve ticaret hisselerinde bu adımların bahane konusu olduğunu söylemek mümkün.

Borsa endeksi dolar bazında 325$ seviyesinin halen üzerinde. Bu seviye yaklaşık 10450-10500 seviyelerine karşılık geliyor. Salı günü oluşan ve 200 milyar TL’nin üzerine yükselen işlem hacmi, endeksin beş gün art arda gelen yükselişinin ardından geldi ve kar satışının bir işareti oldu diyebiliriz. Endeksteki düşüşü kar satışı olarak görmekteyiz. 10450-10500 seviyeleri beklenen destek noktaları ve bu seviyelerde satışların şiddeti azalabilir ve ilerleyen süreçte tepki gelebilir. Ancak 325$ seviyesinin altında kapanışlar gelmesi durumunda kar satışı şiddetinin veya menzilinin 9800 seviyesine doğru uzama ihtimalinden söz etmeye başlarız. Ancak şimdilik bunun için erken. Uzun vadede ise borsa için pozitif beklentimizi ve yıl sonuna doğru 400$ seviyesini test edebileceği yönündeki düşüncemizi koruyoruz.

Yükselen Düşen Sektör Endeksleri

Son bir haftalık süreçte en fazla yükselen endeks %9.18 yükseliş ile Spor endeksi olurken, bunu %5.16 yükseliş ile İletişim endeksi ve %4.81 ile Bankacılık endeksi izledi.
Yine son bir haftalık süreçte en çok düşen endeks %4.79 ile Halka Arz endeksi olurken, bunu %3.54 ile Bilişim ve %3.50 ile Kağıt Karton sektörü izledi.   

BİST100 Endeksinde Haftanın En’leri

Haftalık veri takviminde Pazartesi günü İmalat sanayi kapasite kullanım oranı ve Reel Kesim güven endeksi açıklanacak. Salı günü önemli bir veri mevcut değil. Çarşamba günü Hazine Bakanı Mehmet Şimşek’in konuşması izlenecek. Perşembe günü TCMB PPK özeti ve BDDK Bankacılık Nisan verileri açıklanacak. Cuma günü Türkiye 1Ç büyüme verileri alınacak. Ayrıca Hazine’nin Haziran-Ağustos dönemi iç borçlanma strateji alınacak.

ABD tarafında Pazartesi günü ABD piyasaları kapalı olacak. Salı günü önemli veri akışı olmazken, Çarşamba günü Bej Kitap Raporu alınacak. Perşembe günü ABD 1Ç büyüme ikinci tahmin verileri izlenecek. Cuma günü ABD PCE ve çekirdek PCE verileri alınacak. Hafta genelinde Fed üyelerinin konuşmalarını alacağız.

Avrupa tarafında ise, İngiltere piyasaları Pazartesi günü kapalı olacak. Almanya IFO endeksi izlenecek. Perşembe günü BoE Başkanı Bailey konuşacak. Cuma günü Euro bölgesi öncü TÜFE verileri alınacak. Euro tarafında hafta genelinde ECB üyelerinin açıklamaları bulunuyor.
Bunların dışında Cuma günü Japonya TÜFE verisi bulunuyor.

Yatırımcıları bu hafta neler bekliyor? ile ilgili etiketler ekonomi Borsa İstanbul BIST
GÜNÜN VİDEOSU

Sokak köpekleri yasasına karşı çıkan imamın konuşması gündem oldu!

Hayvan sevgisi üzerine paylaşımlar yaparak geniş bir takipçi kitlesine sahip Mustafa Efe son zamanlarda sokak hayvanlarıyla ilgili yaşanan olaylar hakkında açıklama yaptı. Mustafa Efe yetkililere seslenerek uyutmak adı altında sokak hayvanlarını öldürülmesini içeren yasadan vazgeçilmesini istedi.