Yargıtay'dan Twitter kullanıcılarını ilgilendiren emsal karar

Yargıtay'dan sosyal paylaşım sitesi Twitter kullancılarını ilgilendiren emsal niteliğinde bir karar çıktı. Buna göre hakaret içeren bir paylaşımı 'retweet' eden bir kişi de aynı suça ortak olarak görüldü. Hakaret suçunu işleyenler 3 aydan 2 yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılıyor.

Yargıtay 18'ini Ceza Dairesi, Twitter'da kamu görevlisine hakaret içeren paylaşımı retweet yapan kullanıcının aynı suça ortak olduğu kararını verdi.

Hakaret içerikli paylaşımın daha fazla kullanıcıya ulaştığı ve zincirleme şekilde hakaret suçunun oluştuğu belirtildi.

3 AYDAN 2 YILA KADAR HAPİS CEZASI

TRT Haber'de yer alan habere göre, hukukçular, "Yaptığım her retweet onayladığım anlamına gelmez, retweetlerden sorumlu değilim" mesajının cezadan kurtulmaya yetmeyeceği konusunda uyardı.

Hakaret suçunu işleyenler 3 aydan 2 yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılıyor.

Hacı Bayram Veli Üniversitesi Prof. Dr. Ender Ethem Atay, Yargıtay 18'ini Ceza Dairesi'nin 'retweet' kararını ve sosyal medya düzenlemesini TRT Haber'e değerlendirdi.

Prof. Dr. Ender Ethem Atay, "Ceza kanununda bireylerin bazı tutum ve davranışları yapmaları yasaklanmıştır. Hakaret suçunu sosyal medya yoluyla işleyenlerde öncelikle tweeti atan suçludur. Yargıtay 18'inci Ceza Dairesi de bu tweeti yayan kişiyi aynı şekilde suça iştirak etmiş olarak görmüştür. Daha önceki kararları da zaten bu yönde olmuştur. Yani bir fiil birisi tarafından işlenmiş ve başkası da aynı fiili aynı yol ve yöntemlerle yaymışsa o fiili işlemiş sayılmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

EMSAL KARAR SAYILACAK

Hacı Bayram Veli Üniversitesi Prof. Dr. Ender Ethem Atay, başka bir iştihat karar olmadığı taktirde bu kararın benzer olaylarda emsal sayılacağını da söyledi.

Atay, her vatandaşın düşüncelerini söyleme hakkının belli hukuki çerçevede bulunduğunu belirterek, "Cezai sorumluluğu olan kişinin sosyal medyada yapılmış haberi retweet ettiği zaman, o kanaatte olduğunu yaymış olur. Bu durumda da retweet edilen haber hakaret nitelindeyse aynı düşüncede olunduğu anlamına gelmiş oluyor" dedi.

1 Ekim'de açılacak Meclis'in de ilk gündem maddesinin Sosyal Medya yasası olması planlanıyor.

Yargıtay'dan Twitter kullanıcılarını ilgilendiren emsal karar ile ilgili etiketler Twitter Yargıtay hakaret retweet karar paylaşım
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.