Yapışkan enflasyon moral bozdu

ABD'de dün açıklanan makroekonomik veriler piyasalar tarafından güçlü olarak yorumlandı. Beklentilerin biraz üzerinde sonuçlanan tüketici enflasyonu ardından dün üretici fiyatlarında beklenenden daha 'büyük' bir artış oldu. Öte yandan, ekonomik aktivitenin bir göstergesi olarak kabul edilen ABD'de perakende satışlar Şubat ayında beklenenden daha az artış gösterirken, bu durum, artan enflasyon ve yüksek borçlanma maliyetleri nedeniyle ilk çeyrekte tüketici harcamalarının yavaşladığını gösterdi.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

ABD'de dün açıklanan makroekonomik veriler piyasalar tarafından güçlü olarak yorumlandı.

Yapışkan enflasyon moral bozdu

Beklentilerin biraz üzerinde sonuçlanan tüketici enflasyonu ardından dün üretici fiyatlarında beklenenden daha 'büyük' bir artış oldu. Öte yandan, ekonomik aktivitenin bir göstergesi olarak kabul edilen ABD'de perakende satışlar Şubat ayında beklenenden daha az artış gösterirken, bu durum, artan enflasyon ve yüksek borçlanma maliyetleri nedeniyle ilk çeyrekte tüketici harcamalarının yavaşladığını gösterdi. Yavaşlayan ekonomik aktivite FED'i Haziran ayından önce faiz indirimine teşvik etmesi pek de kolay olmayacak. Çünkü veriler enflasyonun hâlen yapışkan bir görünüm arz ettiğini gösteriyor. Kıbrıs İktisat Bankası yorumunda, “ABD verileri piyasaların moralini bozması ardından hisse senetlerinde sınırlı da olsa satış baskısının hâkim olduğunu gördük. ABD'de önde gelen endeksler geceyi %0,3 oranında düşüş kaydederek tamamlarken, ABD Doları küresel bazda değerlendi. EURUSD paritesi 1,09 seviyesinin altına gerilerken, piyasaların gösterge klavuzu Amerikan 10 yıllık tahvil getirisi yaklaşık 10 baz puan artış kaydederek %4,30 seviyesine dayandı. Son günlerde güçlü bir görünüm arz eden ve geçen haftayı haftalık kapanış anlamında tüm zamanların zirvesinden tamamlayan altın, 10 yıllık faizin yükselmesine rağmen 2,165 dolar seviyesinde mevcut yerini korumaya devam ettiğinin de altını çizelim” denildi.

Yapışkan enflasyon moral bozdu ile ilgili etiketler ekonomi enflasyon ABD
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.