Yağ Müşürü Nedir? Yağ Müşürü Ne İşe Yarar?

Müşür kelime anlamı olarak sensör ve gösterge gibi anlamlara gelmektedir. Yağ müşürü ise motor yağ basıncını ölçmek için kullanılmaktadır. Yağ basıncı motor yağ pompası üzerinden aktarılır.

Yağ arızalarının anlaşılabilmesi için uyarı veren bu parça araç içerisinde güvenli sürüş için önemli bir parçadır. Yağ basınç müşürü yağ filtresi yakınlarında yer alır. Bu parçayı tanıyan sürücü yağ arızalarını da önceden tahmin edebilir ve önlem alabilir. Motor içerisinde bulunan yağ müşürü şu aşamalar ile çalışmaktadır;

● Motor çalışmıyorsa; yağ müşürü içerisinde bulunan yay kontaklara baskı uygulayarak onları kapalı şekilde yani ON modunda tutar.

● Motor çalışıyorsa; müşür OFF modunda olur. Bu yağ pompasının ürettiği basınçlı yağın müşürün içine etki etmesi ve yayı geri itmesiyle gerçekleşir. Tüm bu işlemlerin sonucunda kontaklar açılır ve müşür OFF moduna gelir.

Yağın basıncının düştüğünü yağ müşürü haber verir. Bu motor çalışıyorken de meydana gelebilir. Bu durumda yağ ikaz lambası ve/veya motor stop lambası yanar. İkaz lambasının ve/veya motor stop lambasının yandığını gördükten sonra aracı stop ettirmek ve gerekli tüm kontrolleri yapmak gerekmektedir. Yağ müşürü ile yanan ikaz lambası ve/veya motor stop lambası bu birçok arızanın habercisi olabilir. Bu durumda çeşitli kontrollerin yapılması gerekmektedir.

● Yağ pompasında arıza olabilir.
● Yağ filtresinde arıza olabilir.
● Yağ müşürü çalışmıyor olabilir.

Yağ müşürü ikaz lambası ve/veya motor stop lambası yandığında şu aşamalar takip edilmelidir;

● Motor durdurulur ve 5-10 dakika beklenilir.
● Motor yağ seviyesi kontrol edilir; düşük seviyede ise yağ ilavesi yapılır.
● Eğer motor çalışır durumdayken sarsıntılı ve gürültülü ses var ise yağ pompası kontrolü yapılır.
● Araçta ses yok ise yağ müşür arızası yüksek ihtimaldir.

Yağ müşürü ikaz lambası yanma süresine ve sıklığına göre farklı arızalar söz konusu olabilmektedir. Eğer yağ basıncı uyarı lambası kesintisiz yanıyorsa motor yağı seviyesi kontrol edilir. Eğer yağ seviyesi normal ise arıza yağ müşüründedir ve değişimi yapılmalıdır. Eğer yağ müşürü ikaz lambası sürekli olarak yanıp sönüyor müşür yağ kaçırıyor anlamına gelebilmektedir. Yağ basınç göstergesi ibresinin sıfır ya da full durumda olması da yine yağ müşürünün yanlış ölçüm yaptığını ve arızalı olduğunu gösterir.

Yağ müşürü bozulduğu tespit edildiği noktada araç çalıştırılmamalı ve servis çağrılmalıdır. Müşür arızalı iken aracın çalıştırılması daha büyük problemler meydana getirebilmektedir çünkü müşür araç motorunu etkileyen parçalardan biridir. Motorun arızalanması ise daha fazla zarara sebep olacaktır. Ek olarak belirtmek gerekir ki yağ müşürü tamir edilemez ancak değiştirilebilir. Değişim esnasında da bulunduğu konum itibari ile dikkatli olmak gereklidir. Dikkatsiz bir değişim sırasında, müşür etrafında yer alan diğer parçaların zarar görmesi ihtimali de vardır.

Yağ Müşürü Nedir? Yağ Müşürü Ne İşe Yarar? ile ilgili etiketler yağ müşürü
GÜNÜN VİDEOSU

Sokak köpekleri yasasına karşı çıkan imamın konuşması gündem oldu!

Hayvan sevgisi üzerine paylaşımlar yaparak geniş bir takipçi kitlesine sahip Mustafa Efe son zamanlarda sokak hayvanlarıyla ilgili yaşanan olaylar hakkında açıklama yaptı. Mustafa Efe yetkililere seslenerek uyutmak adı altında sokak hayvanlarını öldürülmesini içeren yasadan vazgeçilmesini istedi.