Yabancılar doğrudan yatırımla Türkiye’ye dönüyor

Seçimlerden sonra alınan makro ekonomik kararlar meyvelerini vermeye başladı. Borsaya gelen yabancı alım emirleri, Türkiye’nin çıkardığı tahvillere olan büyük talep, reel sektöre yapılan yabancı yatırımları bunun göstergesi. Bunların devamında ise kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımı sinyallerinin gelmesi ekonomi yönetimine duyulan güveni gösteriyor. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonominin direksiyonuna Hazine ve Maliye Bakanı olarak Mehmet Şimşek’i getirmesiyle hızlanan yapısal reformlar geleceğin parlak olduğunun işareti.Yabancılar doğrudan yatırımla Türkiye’ye dönüyor

2.5 YILIN EN BÜYÜK TAHVİL ALIMI

Bu güvenin son dönemdeki en önemli belirtisi, ekonomilerine güven duyulan ülke ya da şirketlerin elde ettiği tahvillere gelen ilgi oldu.

TCMB tarafından yayımlanan menkul kıymet istatistiklerine göre yabancılar 1 Eylül haftasında 254 milyon dolarlık hisse ve 375 milyon dolarlık tahvil satın aldı. Böylelikle yabancılar son 2,5 senenin en büyük tahvil alımını gerçekleştirmiş oldu.

Yabancı 1 Eylül haftasında hem hisse hem de tahvil tarafında güçlü alım gerçekleştirdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası menkul kıymet istatistiklerini yayımladı. Buna göre yabancı yatırımcı 1 Eylül haftasında 253,9 milyon dolarlık net hisse alımı yaptı.

Aynı dönemde tahvil tarafında ise 375 milyon dolarlık alım gerçekleştiği gözlendi. Bu rakam 2,5 senenin en büyük tahvil alımı olarak kaydedildi.

Yabancılar daha önce 19 Mart 2021 haftasında 460 milyon dolarlık tahvil satın almıştı.
TCMB’nin verilerine göre yurt dışı yerleşik kişiler geçtiğimiz 3 haftayı 517 milyon dolarlık hisse satışıyla tamamlamıştı.

Yabancılar doğrudan yatırımla Türkiye’ye dönüyor - Resim : 2

Yabancılar borsada 254 milyon dolarlık hisse aldı

Yabancı yatırımcılar piyasa fiyatı ve kur hareketlerinden arındırılmış verilerle 1 Eylül haftasında 253,9 milyon dolar hisse alımı yaptı.

Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, aynı hafta DİBS (Kesin Alım) alımları 375 milyon dolar oldu.

Yurt dışında yerleşiklerin DİBS (Ters Repo), DİBS (Teminat) ve DİBS (Ödünç) işlemi gerçekleşmezken, şirket borçlanma senetleri satımları ise 7,2 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Bilgi notları

Yurt dışında yerleşik kişilerin hisse senedi stokları piyasa değeri 31 milyar 841,4 milyon dolar olarak gerçekleşti.

DİBS (Kesin Alım) stokları 1 milyar 174,8 milyon dolar, DİBS (Ters Repo) stokları 1 milyar 154,6 milyon dolar, DİBS (Teminat) stokları 354,7 milyon dolar oldu.

Şirket borçlanma senedi stokları 54,4 milyon dolar seviyesinde açıklandı.

Financial Times: Yatırımcıların gözü Türkiye’de

Türkiye’nin üç yıllık ekonomi hedeflerinin paylaşıldığı ‘Orta Vadeli Program’ın (OVP) açıklanmasından ardından hazırlanan haberde, küresel yatırımcıların Borsa İstanbul’daki hisse senetlerine ve Türk tahvillerine yöneldiği ifade edildi. Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez de “Ekonomiyi istikrara kavuşturacak politikaların uygulanmasında Türkiye’ye eşlik etmeye kararlıyız” diye konuştu.
İsveç’in önde gelen portföy yönetim şirketi East Capital’in Baş Yatırım Yetkilisi Jacob Grapengiesser’in Türkiye için kullandığı “oyun değiştirici” ifadesinin yer verildiği haberde, ekonomi politikalarının güçlü bir siyasi iradeye dayandığı vurgulandı. Ayrıca Türkiye’nin yeni ekonomik planına sadık kalacağı yönündeki umutların, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önceki gün Orta Vadeli Plan’ı açıklarken verdiği “enflasyonla mücadele için sıkı para politikası” uygulama sözü ile arttığının altı çizildi.

Yabancılar doğrudan yatırımla Türkiye’ye dönüyor ile ilgili etiketler ekonomi Borsa İstanbul Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Hazine ve Maliye Bakanlığı Mehmet Şimşek
GÜNÜN VİDEOSU

Fatih Altaylı, İran’da düşen helikopterin enkazını Akıncı İHA'nın bulmasından rahatsız oldu!

Gazeteci Fatih Altaylı, İran’da düşen helikopterin enkazını AKINCI İHA’nın bulmasından rahatsız oldu. Dünya AKINCI TİHA'yı ayakta alkışlarken, 'Fazla kasılmaya gerek yok yani' diyerek küçümsemeye kalkan Altaylı'ya tepki yağıyor.