Wuhan'da koronavirüsü yaydığı iddia edilen laboratuvardan açıklama: Ziyarete açığız

Koronavirüsün dünyaya yayıldığı iddia edilen ülke Çin'de Wuhan Viroloji Laboratuvarı'nın sorumlusu Prof. Shi Zhengli, iddiaların boşa çıkarılması için her türlü ziyarete açık olduklarını söyledi. Ancak Shi ziyaret planının ayrıntılarına girmekten kaçındı.

Dünya Sağlık Örgütü'nden (WHO) bir heyetin, gelecek ay Covid-19 hastalığına yol açan Sars-Cov-2 virüsünün çıkışıyla ilgili inceleme kapsamında Wuhan'ı ziyaret etmesi bekleniyor. 2003'te 700 kişinin ölümüne neden SARS hastalığını bulan ve bu hastalığın kaynağı olabileceği söylenen yarasalar üzerinde çalışmalar yapan Shi, daha önce yeni koronavirüsün yüksek güvenlikli bu laboratuvardan yayıldığı iddialarını reddetmişti.

Shi, WHO'nun başlattığı soruşturmanın laboratuvarla ilgili iddiaların dışlanması ve spekülasyonların sonlanmasına katkıda bulunup bulunmayacağı sorusuna "WHO uzmanlarıyla iki kez görüştüm. Onlara kişisel olarak, enstitüyü ziyaretlerinden memnun olacağımı söyledim" dedi. Peki WHO heyetine laboratuvara girme izni verilecek mi?

Prof. Shi, bu konuda şunları söyledi:

"Kişisel olarak, açık, şeffaf, güvenilir ve mantıklı bir diyalog kapsamında her türlü ziyarete açığım. Ama plana ben karar vermiyorum."

Bu mülakatın ardından enstitünün basın bürosu BBC'yi arayarak Shi'nin kişisel görüşlerini ifade ettiğini ve yanıtlarının kurum tarafından onaylanmadığını bildirdi. BBC, yayımlanmadan önce haberin kendilerine gönderilmesi talebini reddetti.

Birçok bilim insanı virüsün insanlara doğal yollarla, başka canlılar vasıtasıyla yarasalardan geçtiğini düşünüyor.

Shi'nin ziyarete açık olduklarını söylemesine rağmen, WHO heyetinin virüsün laboratuvardan yayıldığı iddiasını araştırma olasılığının düşük olduğu belirtiliyor. WHO'nun incelemeyle ilgili kararında laboratuvar teorisine ilişkin hiçbir atıfyer almıyor.

10 kişiden oluşan heyetin bazı üyelerinin bu teoriye inanmadığı belirtiliyor.

Heyet üyeleri arasında yer alan İngiliz hayvan bilimci Dr. Peter Daszak, daha önce bu iddiaları "komplo teorisi" ve "tamamen zırvalık" diye nitelemişti.

Daszak, "Şimdiye kadar virüsün laboratuvardan sızdığına ya da salgında laboratuvarın rolü olduğuna ilişkin hiçbir bulguya rastlamadım. Salgının Güney Asya'da vahşi yaşama müdahaleden kaynaklanan doğal bir olgu olduğuna ilişkin güçlü bulgular var" dedi.

Dr. Daszak, heyetin Wuhan'daki laboratuvara girmeye çalışıp çalışmayacağı sorusuna ise "Bu benim işim değil. Ziyaret koşullarını WHO müzakere etti. Bize kanıtları araştıracağımızı söylediler" yanıtını verdi.

Heyetin ziyaretindeki odak noktalarından biri Wuhan'da salgının çıktığı yer olarak bilinen vahşi hayvan pazarı olacak.

Wuhan'da koronavirüsü yaydığı iddia edilen laboratuvardan açıklama: Ziyarete açığız ile ilgili etiketler Wuhan SARS kovid kovid-19
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.