Vergisini düzenli ödeyene indirim müjdesi

Nihayet vergisini zamanında ödeyen, maliye ile ilgili herhangi bir sıkıntısı olmayan dürüst mükelleflere vergi indirimi geliyor.

Nihayet diyoruz çünkü SGK primlerinin zamanında ödenmesi halinde %5 Hazine desteği 2008 yılından beri uygulanmaktadır. Bir söz vardır, geç olsun da güç olmasın.

Vergi inceleme süresinin 3 yıla inecek olmasının ardından yeni müjdeyi de Maliye Bakanı Naci Ağbal verdi.

KARNESİ ‘PEKİYİ’ OLAN MÜKELLEFE VERGİ İNDİRİMİ ÖDÜLÜ

Bakan Ağbal, yaptığı bir basın toplantısında;

“Ben iyi niyetli bir mükellefim, vergi borçlarımı süresinde ödedim, herhangi bir şekilde de geçmişten bir denetimle ilgili sıkıntım yok. Bana hiçbir şey yapmıyorsunuz ama borcunu zamanında ödemeyenlerin faizlerini, cezalarını siliyorsunuz, vergi denetiminde bir şey çıkmışsa da ondan kurtuluyor. Peki benim günahım, suçum ne?” şeklinde itirazlar var.

Mükellef geçmişteki borçlarını düzenli ödediyse, geçmiş 3 yılına bakacağız vergi denetimlerinde herhangi bir sıkıntı yoksa, 3 yılında karnesi pekiyi ise o zaman diyeceğiz ki ödeyeceğiniz vergiyi daha düşük oranda ödeyin. Oran indirimine gideceğiz. İnanıyorum ki böyle bir sistemde mükelleflerimiz gönüllü vergi uyumuna daha çok önem verecekler. Ayrıca dürüst mükelleflerimiz de bu şekilde ödüllendirilmiş olacak.” açıklamasını yaptı.

Yükümlülüklerini zamanında yerine getiren mükelleflerin bu eleştirileri son derece yerinde. Zira ülkemizde vergi yapılandırma süresi 2 yılın altına düşmüştür. Bu da vergi tahsilatının idarece zamanında yapılamadığını göstermektedir. Bu durumun en büyük sebebi ise geçmiş uygulamaların mükellefleri sürekli yapılandırma ve af yasası beklentisi içine sokmasıdır. Sürekli yapılandırma yerine vergide indirim teşvik edilerek tahsilat oranı artırılabilir.

Ayrıca, vergi ödeme bilincini daha ilkokulda başlatması, verginin sorumlu vatandaş görevi olduğu ve toplanan vergilerin nerelere harcandığının vatandaşa şeffaf bir şekilde hesap vererek anlatılması ve gönüllü vergi ödemenin teşvik edilmesi de tahsilat oranını artıracaktır.

Gerek tahsilat oranlarının artırılması gerekse dürüst mükelleflerin hukukunun korunması bakımından vergi indirimi müjdesi yerinde bir karardır.

VERGİ İNDİRİM ORANI NE OLMALI?

İndirim oranına ilişkin olarak Sn.Bakan; " Ödüllendirme olacak. İki uygulama yaptık. Bir işveren primleri süresinde ödediğinde 5 puan indirim alıyor ama diğeri alamıyor. Gelir ve kurumlar vergisinde de imkanlarımızı zorlayarak gerçekten yükümlülüklerini yerine getiren mükelleflerle ilgili bir düzenleme yapma taahhüdüne ben giriştim. İnşallah bunu çalışıp sizlerle paylaşacağız." açıklamasında bulundu.

Bilindiği üzere SGK İşveren primlerini süresinde ödeyen mükellefler %5 indirimden faydalanmaktadır. Benzer bir uygulama vergi açısından da olabilir. Ancak mevcut gelir kaybının da göz önünde bulundurarak kademeli oran sistemi tercih edilebilir. Örneğin; Vergisini düzenli ödeyen ve ratingi iyi olan mükelleflerde

•3 yıl için %3

•4 yıl için %4

•5 yıl için %5 oranlarının dikkate alınması çok etkili ve verimli olacaktır.

VERGİ İNDİRİMİ HANGİ VERGİLERİ KAPSAMALIDIR?

Mükelleflerin ödeme güçlüğü içinde olduğu ve yeniden yapılandırma yasalarına konu vergilerin kapsama alınması yerinde bir karar olacaktır. Buna göre;

•Gelir ve Kurumlar Vergisi

•KDV ve

•Stopaj Gelir Vergisi indirim kapsamında yer almalıdır.

Bunların haricinde yer alan vergilerin (ÖTV, MTV, Damga V., BSMV, ÖİV, Harçlar vs. Diğer vergiler) kapsam dışı kalması beklenen bir durum olacaktır.

Zira söz konusu vergiler tüm vergi gelirlerinin yarısından fazladır. Dolayısıyla yapılacak indirim oranı ciddi tutarlara ulaşacağından idarenin bu konuda çok cömert davranmasını beklemek hayalcilik olur.

Bu konulara ilişkin çalışmaların kısa sürede tamamlanıp, uygulanmaya başlanacağının altını da Maliye Bakanı çizmiştir.

BİR HATIRLATMA: 6736 Sayılı Yasadan Yararlanmak İçin Son Gün 31.10.2016

6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun’dan faydalanmak için son tarih 31.10.2016 dır.

Maliye söz konu tarih için süre uzatımına gidebilir. Ancak bu konuda çok beklenti içinde olmadan hazırlıkların bu tarihe kadar tamamlanması daha doğru olacaktır.

Bu fırsatı kaçırmamanızı hatırlatır, yararlanmayı düşünmeyen mükelleflere Maliye kapınızı çalmadan bir kez daha dikkate almalarını tavsiye ederim.

Kararsız mükellefler için sürenin bir (1) ay daha uzatılması da ayrıca bir kazanım olacaktır.

HAS SÖZ

Hayvan ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri

(Türk Atasözü)

Diğer Yazıları