Üzüntü hafıza kaybına neden olur mu? Bellek (hafıza kaybı) nasıl olur, belirtileri nelerdir?

Üzüntü hafıza kaybına neden olur mu? Amnezi ya da hafıza kaybı, alzheimer hastalığının nedeni olarak görülse de birçok yetişkin bireyde hafıza kaybı görülebilmektedir. Özellikle son yıllarda hafıza kaybı problemi nedeniyle pek çok kişi doktora yönlendirilmektedir.

Üzüntü veya stres hafıza kaybına neden olur mu? Hafıza kaybını önemsememek ya da basitçe geçiştirmek doğru değildir. İlerleyen dönemlerde daha büyük kayıplara neden olabilen bu hastalık çoğunlukla alzheimer nedeni olarak görülür. Yaş ile bağlantılı olarak gelişir.

Hafıza kaybını tetikleyen etkenler göz ardı edilmeden önlem alınması gereken nedenlerdir. Bunamanın işareti olarak da görülebilen hafıza kaybı sık sık yaşandığı takdirde karar verebilme yetisini de ciddi manada etkileyebilir.

ÜZÜNTÜ HAFIZA KAYBINA NEDEN OLUR MU?

Küçük unutkanlıklar, örneğin yeni tanışılan bir kişinin isminin unutulması, ya da evde çorabınızı bulamamak gibi unutkanlıklar kısa sürelidir ve sorun oluşturmaz. Ancak bu unutkanlıkların artışı tehlike çanlarını çaldırabilir.Ancak artık boyut olarak yükselmesi ve sürekli tekrar eder hale gelmesi hafıza kaybı ve bunama işareti olabilme ihtimali artmış demektir. Hafıza kaybı veya bunama; artık karar verebilme yetisinin ortadan kalkması ve dil ile diğer organlara hükmedememe sonucunu beraberinde getirecektir.

Erken Olarak Çıkan Hafıza Kaybı Belirtileri

Aynı soruları tekrar takrar sormak
Konuşma esnasında bilinen kelimeleri unutmak
Kelimeleri karıştırmak
Yapılan işlerde gecikmeler olması
Eşyaları farklı ve anlamsız yerlere koymak ( ayakkabıyı buzdolabına koymak gibi)
Araba kullanırken ya da yürüken bilinen yerlerde kaybolmak
Sürekli davranış değişikliği oluşması
Bilinen yönergeleri takip etme yetisinin ortadan kalkması

Bazı hastalıklar beyine zarar vererek hafıza kaybına yol açabilmektedir. Bu hastalıklar; Alzheimer, Frontotemporal demans, Vasküler demans (multi-infarkt demans) ve Lewy cismi demansı hastalıklarıdır. Belli süreçleri ve ilerlemesi varır. Her hafıza kaybı bu hastalıklar olmayabilir.

Hafif bilişsel bozukluk; olması hali günlük hayatı etkilemeyecek şekilde hafif hafıza kaybı oluşmasına neden olabilmektedir. Çok fazla etkileme oluşturmasa da kimilerinde Alzheimer hastalığına dönüşme ihtimali taşımaktadır.

Geri dönüşü olan hafıza kaybı nedenleri

Kullanılan bazı ilaçların etkisi ile ortaya çıkan hafıza kaybı
Geçirilen kazalarda oluşan kafa travmaları neden ile oluşan hafıza kayıpları
Ruh sağlığının bozulması veya depresyon halleri
Aşırı alkol tüketimi
B12 vitamin eksikliği
Hipotiroid hastalığı
Beyin tümörleri

Strese Bağlı Hafıza Kaybı Nedir? - Aklınızı Keşfedin

Hafıza kaybı uzun süre devam etmesi halinde bir uzman hekime görünmek gereklidir. Geçici olabilmesinin yanında bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor olması ihtimali olması nedeni ile önmele üzerinde durulmalıdır. Bu sayede tedavi edilebilir hafıza sorunları ortadan kalkacak ya da duruma ve teşhise göre hekim tarafından yönlendirilme yapılacaktır.

Üzüntü hafıza kaybına neden olur mu? Bellek (hafıza kaybı) nasıl olur, belirtileri nelerdir? ile ilgili etiketler sağlık hafıza kaybı neden olur amnezi nedir hafıza kaybı belirtileri
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.