Uzmanlar uyardı: Yapay zeka bir nükleer savaşa neden olabilir

Çeşitli alanlarda uzmanlardan oluşan bir ekip, yapay zeka gelişiminin küresel bir topyekun nükleer savaşa yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Bir grup uzmanla anket yapıldı ve yapay zekanın riskleri ve bir bütün olarak dünyayı nasıl etkileyebileceği hakkındaki düşünceleri soruldu.

New York Üniversitesi'nden ve diğer okullardan araştırmacılar, yapay zeka ve gelişimi ile ilgili en hararetli sorulardan bazıları hakkında çeşitli profesyonellere fikirlerini sordu. Profesyoneller, hesaplama tekniklerinin doğal dil ve konuşmanın analizi ve sentezine uygulanması olan Doğal Dil İşleme (NLP) alanında çalışan akademisyenlerdi.

Anket, yapay genel zekanın (AGI) riski, yapay zekanın işletmeleri nasıl etkileyebileceği ve çeşitli etik kaygılar hakkında sorular içeriyordu.

TOPYEKUN BİR NÜKLEER SAVAŞ

Uzmanlar uyardı: Yapay zeka bir nükleer savaşa neden olabilir

480 katılımcıdan oluşan ankete katılanların %73'ü yapay zeka otomasyonunun önümüzdeki 100 yıl içerisinde 'devrim niteliğinde toplumsal bir değişime' yol açabileceğini ve bunun Sanayi Devrimi ile karşılaştırılabilir bir ölçekte olacağı görüşünü belirtti.

Bununla birlikte anket, yanıt verenlerin %36'sının yapay zekanın "topyekun bir nükleer savaş" ile karşılaştırılabilecek "feci sonuçlara" neden olma gücüne sahip olduğu konusunda hemfikir olduğunu da ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, yanıt verenlerin yapay zeka veya makine öğrenimi sistemlerinin geliştirilmesinin önümüzdeki 100 yıl içinde feci bir olaya neden olabileceği konusunda "makul" olduğu konusunda hemfikir olduğunu özetledi. Ayrıca, bu anket, OpenAI tarafından geliştirilen ve artık viral olan ChatGPT'nin yayınlanmasından önce geçen Mayıs ayında yapıldı.

ChatGPT'nin kısa sürede 100 milyondan fazla kullanıcıya ulaştığını ve birçok insan işini elinden alacak bir yapay zeka olarak adlandırılmaya başladığını düşünürsek, bu araştırma ChatGPT'den sonra yapılsaydı muhtemelen ortaya çıkan sonuç daha da iç karartıcı olacaktı diyebiliriz.

Uzmanlar uyardı: Yapay zeka bir nükleer savaşa neden olabilir ile ilgili etiketler nükleer yapay zeka
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.