Uzmanlar uyardı: deprem sonrası oluşan kaygı ve depresyona dikkat edin!

Depremin yarattığı olumsuzluklar ve ortaya çıkardığı acı kayıplar, psikologlar ve psikiyatristleri de harekete geçirdi. Büyük doğal afetler sonrası kaygı ve depresyonun artabileceğini bildiren uzmanlardan açıklama bugün geldi.

Büyük doğal afetler, salgınlar ya da her yaşta yaşanabilecek olan travmalar bir yana, özellikle deprem anından bilinçte kalan fotoğraflar, ömür boyu bölgedeki insanlar ile birlikte tüm dünyanın hafızasında kalacak. Başka bir deyişle, merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremden etkilenen 10 ilde yaşananlar hiçbir zaman unutulmayacak. Ancak yaşananların ortaya çıkaracağı kaygı ve depresyon ile baş etmek mümkün.

Deprem bölgesinde devam eden arama ve kurtarma çalışmalarına destek olan doktorların yanı sıra deprem sonrası oluşabilecek travmalar ile baş etmek için pek çok psikolog ve psikiyatrist de harekete geçti. Özellikle travmaların tetikleyebileceği kaygı ve depresyona ilişkin uyarılarda bulunan uzmanlar, her iki hastalık ile de baş etmenin yollarını bir kez daha hatırlattı.

DEPREMLER KAYGI VE DEPRESYONU TETİKLEYEBİLİR

Uzmanlar uyardı: deprem sonrası oluşan kaygı ve depresyona dikkat edin!

Toplamda 13,5 milyon kişiyi doğrudan etkileyen büyük depremlerin ardından bir hatırlatmada bulunan uzmanlar, depresyon ve kaygıların tetiklenebileceğini bildirdi. Bu kapsamda depresyon ve kaygının ayrı şeyler olduğu konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar; insanları derinden etkileyen depresyon hissinin çaresiz ve umutsuz hissettireceğini, kaygının ise kalpte çarpıntı ya da bunalmışlık hissi yaratabileceğine dikkat çekti.

Her ikisinin de tedavi edilmesi gerektiğini bildiren uzmanlar, tedavi olmayan hastaların günlük işlerindeki aksamalardan artan intihar eğilimi gibi pek çok sorun ile karşılaşabileceğini beyan etti. Akut stres bozukluğu ve travma sonrası stres bozukluğu gibi hastalıkların yanı sıra panik atak, panik bozukluğu, diğer kaygı bozuklukları, depresyon ve sorunlu yas tepkileri gibi tepkilerin deprem sonrası çok olağan olduğunu belirten uzmanlar, bu gibi durumları yaşayan kişiler için önerilerde de bulundu.

DEPREMİN YARATTIĞI KAYGI KONTROL ALTINA ALINABİLİR

Depremden kaynaklı tüm korkuların kontrol altına alınabileceğini bildiren uzmanlar, deprem çantası oluşturmanın kaygıları azaltmada ve güven hissini artırmada önemli olacağını belirtti. Kişilerin depremi kendilerine hatırlamaktan kaçınması gerektiğinin altını çizen uzmanlar; rahatlatıcı müzik dinleme, nefes egzersizleri ve gevşeme çalışmaları gibi etkileri hafifletecek birtakım aktivite önerilerinde de bulundu.

Fobiyi yenme inancının çok önemli olduğunu bildiren uzmanlar, korkuyu bastırmak yerine paylaşmanın çok daha doğru olduğunu ifade etti. Tedavi yöntemlerinin denenmesinin çok önemli olduğunu belirten uzmanlar, deprem eğitimlerinin de tedavi sürecine yardımcı olabileceğini bildirdi.

Uzmanlar uyardı: deprem sonrası oluşan kaygı ve depresyona dikkat edin! ile ilgili etiketler deprem Depresyon
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.