"Uzaylılar 2017'de Güneş Sistemi'ni ziyaret etti"

Harvard Üniversitesi, Astronomi Bölümü Başkanı Avi Loeb, astronomi dünyasında heyecan yaratan bir iddiada bulundu. Loeb, 2017 yılında Güneş Sistemi'ne giren nesnenin uzaylılara ait bir ışık yelkenlisi olduğunu ileri sürdü. O dönem Havaii dilinde 'izci' anlamına gelen 'Oumuamua' adı verilen cisim 2017 yılında Güneş Sistemi'ne giriş yapmış ve saatte yaklaşık 300 bin kilometre hızla seyahat ederken tespit edilmişti.

Harvard Üniversitesi'nin Astronomi Bölümü başkanı Avi Loeb, Güneş Sistemi'nin dışından geldiği tespit edilen ilk yıldızlararası nesne 'Oumuamua'nın uzaylı teknolojisine ait bir işaret olduğunu düşünüyor.

Prof. Dr. Loeb, The Salon'a verdiği son röportajında, 25 ışıkyılı uzaktaki bir yıldızdan, Vega yönünden gelen ve 4 yıl önce keşfedilen nesneye ilişkin görüşlerini aktardı.

Loeb, "İlk başta gökbilimciler bunun bir kuyruklu yıldız olması gerektiğini varsaydı. Ama bu görüşte bir sorun var. Çünkü bu nesnenin bir kuyruğu yok" ifadelerini kullandı. Sonra da sözlerine şöyle devam etti:

"Ancak bazı insanlar da 'Tamam bu bir kuyruklu yıldız değil ama sadece bir kaya' dedi. Fakat bu görüşte de bir sorun var. Yaklaşık 6 ay sonra anlaşıldı ki Güneş'in uyguladığı çekim kuvvetine ek olarak, nesne son derece büyük bir güçle itiliyor da. Bu da bize Güneş'in çekim kuvvetinin yanında nesneyi iten başka bir kuvvetin de bulunduğunu gösterdi. Normalde bu kuvvet, kuyruklu yıldızın kuyruğundaki roket etkisinden kaynaklanır ama bu nesnenin kuyruğu yok. Öyleyse soru şu: Bu büyük itiş gücünü ne yaratıyor?"

Prof. Loeb bu gizemli nesneyle ilgili fikirlerini detaylı bir şekilde anlattığı kitap da kaleme aldı. Extraterrestrial: The First Sign of Intelligent Life Beyond Earth (Dünya Dışı: Dünyanın Ötesinde Akıllı Yaşamın İlk İşareti) adlı kitabın 26 Ocak'ta kitapçılarda olması bekleniyor.

Bu kitapta Loeb, 'Oumuamua'nın bir "ışık yelkenlisinden" koptuğunu ileri sürüyor. Profesör Loeb, yeni röportajında ise ışık yelkenlisini şöyle tarif ediyor:

"Işık yelkenlisini rüzgar gücünden yararlanan bir yelkenli gibi düşünebilirsiniz. Rüzgar onu iter. Işık yelkeni söz konusu olduğunda ise onu iten şey, yüzeyinden yansıyan ışıktır. Işık, foton adı verilen parçacıklardan oluşur. Bu parçacıklar nesnemizi, tıpkı bir duvardan seken bilardo topları gibi itiyor."

Kitabında özellikle bu itiş gücüne odaklandığını ifade eden Loeb, sözlerine şöyle devam ediyor:

"Aklıma gelen tek şey, Güneş ışığının yansımasından kaynaklandığı.

Işık yelkenini meydana getirecek doğal bir süreç gelmiyor aklıma. Hatta kendi uygarlığımız da uzay araştırmalarında bu teknolojiyi hayata geçirebilmek için çabalıyor."

Bunun yanında Loeb, geçmişte, 2020-SO adı verilen ve 'Oumuamua'yla benzer bir itiş gücü sergileyen bir başka cisim bulduklarını da söyledi. Ancak sonradan söz konusu cismin, 1966'da fırlatılan ve Ay'a iniş yapan Surveyor II'nin roket güçlendiricisi olduğu ortaya çıkmıştı.

Loeb bu duruma şu izahatı getiriyor:

"Bu cismin, belki de 'Oumuamua'nın da yapay bir nesne olduğunu ve bizim dışımızda birileri tarafından inşa edildiğini gösterdi. Çünkü 'Oumuamua bize sadece birkaç ay kadar yaklaştı. En iyi roketlerimizle bile peşine düşemedik."

Hawaii dilinde "izci" anlamına gelen 'Oumuamua, ilk kez 2017'de, saatte 315 bin km. hızla seyahat ederken belirlenmişti.

Önce bir asteroit olarak sınıflandırılan nesnenin, daha sonra kuyruklu yıldız gibi hareket ettiği görülmüştü.

NASA, 'Oumuamua'yı "Güneş Sistemi'nde görülen ve başka bir sistemden geldiği bilinen ilk nesne" olarak nitelendirmişti.

"Uzaylılar 2017'de Güneş Sistemi'ni ziyaret etti" ile ilgili etiketler Uzaylı Harvard Üniversitesi ışık yelkenlisi güneş sistemi Avi Loeb astronomi
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.