Ürtiker Neden Olur, Kurdeşen Belirtileri Nelerdir?

Halk arasında ‘Kurdeşen’ olarak da bilinen ‘Ürtiker’ insan vücudundaki deri kısmında kabarık, şiş, kaşıntılı ve kızarık lekeler şeklinde görülen bir cilt rahatsızlığıdır. Ürtikerin neden oluştuğu belirtileri ve tedavi süreci merak edilmektedir.

Halk arasında "kurdeşen" adıyla bilinen "ürtiker" farklı koşullarda ciltte görülen kabarık, şiş, kaşıntılı ve kızarık lekelerle kendisini belli ederek cilt üzerinde döküntülere dudaklarda, ağız içinde ve yüzde şişliğe de sebebiyet verir.

Kızarık şeklinde olan bu lekelerin boyutları birkaç milimetreden bir kaç santimetreye kadar değişiklik göstermekle yaygın olarak birbirleri ile birleşerek de deri üzerinde çok geniş bir alanı da kaplayabilirler. Bu lekeler hastalık seyri süresince 24 saat içerisinde belirip kaybolabilir. Eğer kurdeşenden kaynaklanan kızarıklıklar ile kabarıklıklar altı haftadan daha uzun süre devam ederse aylar ya da yıllar boyunca sık sık tekrarlarsa, durum kronik ürtiker olarak kabul edilir.

Halk arasında hastalığının bulaşıcı olduğu düşünülse de ürtiker (kurdeşen) hastalığı asla bulaşıcı değildir.

Ürtiker (Kurdeşen) Neden Olur?

Kurdeşen kızarıklıkları ve bunlarla birlikte beliren kabarıklıklar, bazı hücreler tarafından kan dolaşımına histamin ve diğer kimyasalların serbest bırakılması sonucunda ortaya çıkar. Tıp uzmanları genellikle kronik ürtikerin nedenini veya akut ürtikerin neden bazen kronik bir hal aldığının nedenini belirleyememektedir.

Ürtiker Neden Olur, Kurdeşen Belirtileri Nelerdir?

Ancak deride görülen kurdeşen dökülmesinin tetikleyici nedenlerinin bir kısmı şu şekildedir;

-Ağrı kesici ilaçlar
-Alkol kullanımı
-Böcekler veya parazitler
-Çeşitli gıda türleri
-Cilt üzerinde uzun süreli baskı, lastik şerit gibi
-Çizilme
-Egzersiz
-Enfeksiyon
-Güneş Işığı
-Soğuk
-Stres
-Yüksek ısı

Ürtiker (Kurdeşen) Belirtileri Nelerdir?

Ürtiker geliştiğinde her hastada karakteristik bazı belirtiler ortaya çıkar

Ciltte etrafı kızarık şişkinlikler belirir. Bunlar milimetrik küçük alanlar şeklinde olabileceği gibi daha büyük boyutlarda da olabilir.

Şişen cilt alanlarında kaşıntı ve yanma hissi ortaya çıkar.

Dudaklarda, göz kapaklarında ve boğaz içinde ağrılı şişme, yani anjiyoödem de görülebilir. Yorulma, stres, sıcaklama ve egzersiz esnasında kurdeşen belirtilerinin şiddetlendiği gözlemlenmiştir.

Kronik ürtiker altı haftadan daha uzun süre kesintisiz devam ederek yıllar içinde tekrarlayabilir, ancak kısa süreli yani akut ürtiker aniden ortaya çıkar ve birkaç hafta içerisinde seyrini tamamlayarak kaybolur.

Ürtiker Neden Olur, Kurdeşen Belirtileri Nelerdir? - Resim : 2

Eğer birkaç gün boyunca ortaya çıkmaya devam eden kabarıklıklar ve kızarıklar görüldüyse mutlaka bir cilt uzmanına yani dermatoloğa başvurulması gereklidir. Kronik ürtiker kendi başına bireyi ciddi bir alerjik reaksiyon, yani anafilaksi riski altına sokmaz.

Ancak birey ciddi bir alerjik reaksiyonun bir parçası olarak diğer semptomların yanı sıra kurdeşen belirtileri gösteriyorsa acil bakım uygulanması gerekebilir. Anafilaksi belirtileri ve semptomları arasında baş dönmesi, nefes darlığı ile dudaklarda, göz kapaklarında ve dilde şişme bulunur.

Ürtiker (Kurdeşen) Nasıl Önlenir?

Kronik ürtiker aylarca veya yıllarca sürekli devam edebilir. Bireyin uyku düzenini bozabilir ve günlük hayatına müdahale edecek bir hale gelebilir. Alınacak bir kaç basit önlem kronik ürtikerin tekrarlayan cilt reaksiyonlarını önlemeye veya yatıştırmaya yardımcı olabilir:
-Bilinen tetikleyicilerden kaçınmak

-Bol, Gevşek ve hafif giysiler giymek.
-Derinin çizilmesinden kaçınmak.
-Etkilenen bölgeyi yıkayarak, yelpazeleyerek, serin ve nemli bir bez kullanarak, ya da losyon veya kaşıntı önleyici krem ile rahatlatmak.
güneş kremi kullanmak
-Sert sabunları kullanmaktan kaçınmak.

Ürtiker Neden Olur, Kurdeşen Belirtileri Nelerdir? ile ilgili etiketler ürtiker kurdeşen
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.