Unutarak yemek yendiğinde oruç bozulur mu?

Ramazan ayında orucu bozan durumlar Ramazan ayının başlamasıyla birlikte merak ediliyor. Bunlardan biri de unutarak yemek yeme konusu oldu. Diyanet oruçluyken unutarak yeme içmenin dindeki hükmü ile ilgili soruları yanıtladı. Peki, unutarak yemek içmek orucu bozar mı? Unutarak yemek yendiğinde oruç bozulur mu? Unutarak yiyen kişiye oruçlu olduğunun hatırlatılması gerekir mi? Diyanet yanıtladı!

Orucu bozan durumlar Diyanet resmi internet sayfasında paylaşıldı. Oruç tutarken ince ayrıntısına kadar gerekli şeyleri yerine getirmek isteyen vatandaşlar, bazı soruların yanıtlarını arıyorlar. Bunlardan en çok araştırılan ise unutarak yeme içmenin oruca etkisi oldu. Peki, Unutarak Yemek içmek orucu bozar mı? Oruçluyken unutarak bir şey yendiğinde ne yapılmalı?

UNUTARAK YEMEK İÇMEK ORUCU BOZAR MI?

Unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir.” (Buhârî, Savm, 26) buyurmuştur.

Unutarak yiyip içen kimse, oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkamalı ve orucuna devam etmelidir. Oruçlu olduğu hatırlandıktan sonra mideye bir şey inerse, oruç bozulur (Merğînânî, el-Hidâye, II, 253-254).7

Unutarak yemek yendiğinde oruç bozulur mu?

UNUTARAK YİYEN KİŞİYE ORUÇLU OLDUĞUNUN HATIRLATILMASI GEREKIR Mİ?

Oruçlu olduğunu unutarak yiyip içen kişi, yaşlı, hasta, zayıf ve oruç tutmaya güç yetiremeyecek durumdaysa onu gören kişi oruçlu olduğunu hatırlatmamalı, aksi durumda hatırlatmalıdır (Şürünbülâlî, Merâkı’l-felâh, 238).

ORUCU BOZAN ŞEYLER NELERDİR?

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler Oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

 

 
Unutarak yemek yendiğinde oruç bozulur mu? ile ilgili etiketler Ramazan oruç Diyanet
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.