Ünlü etnolog Sabiha Tansuğ yaşamını yitirdi

Dünyada ilk kez halktan bir kadın olarak paraya fotoğrafı basılan ünlü etnolog, koleksiyoner ve Türk kültürü araştırmacısı Sabiha Tansuğ hayatını kaybetti. Tansuğ'un adı Bademler Köyü Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı tarafından hizmete açılacak müzede yaşatılacak.

Portresi 1971'de madeni 50 kuruşların üzerinde yer alan ünlü etnolog, koleksiyoner ve Türk kültürü araştırmacısı Sabiha Tansuğ, 88 yaşında hayatını kaybetti. Tansuğ'un Ankara'ya ait yöresel gelin başı ile çektirdiği fotoğrafı, 1971'de madeni 50 kuruşlara basılmıştı.


YARIN SON YOLCULUĞUNA UĞURLANACAK

İki kitabı, 200'ü aşkın makalesi ve çok sayıda ödülü olan etnolog Sabiha Tansuğ, 88 yaşında İzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Tansuğ'un cenazesi yarın İzmir Güzelbahçe Yalı Camii'inde kılınacak cenaze namazının ardından, Bademler Köyü Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

ADI MÜZEDE YAŞATILACAK

Portresi Türkiye’de 1971'de madeni 50 kuruşların üzerinde yer alan Tansuğ, Türkmen kültürü üzerine yaptığı araştırmalarla tanınıyor. Adı ve sahip olduğu Anadolu kültürünü anlatan zengin koleksiyonu da, yakında Bademler Köyü Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı tarafından hizmete açılacak müzede yaşatılacak.

Sabiha Tansuğ

SABİHA TANSUĞ KİMDİR?

1935 yılında Gümülcine'de dünyaya gelen Tansuğ, 1941'de ailesiyle birlikte Batı Trakya’dan Türkiye’ye göç etti. Çocukluğu Tire, Manisa, Akhisar, Bergama'da geçti. Göztepe Kız Akşam Sanat Okulu'nda okuduktan sonra İstanbul'a gitti ve Nuri İyem'den resim dersleri alarak karma sergilere katıldı.

1963 yılında çıktığı Avrupa gezisinde gördüğü kostüm müzelerinden etkilendi. Daha sonra Ege bölgesine yaptığı gezilerde, kadın başlıkları derlemeye başladı. Koleksiyonu zamanla binlerce esere ulaştı. Ayrıca bu konuda yüzlerce makale yazdı.

İstanbul Mecidiyeköy'de açılan Sabiha Tansuğ Sanat ve Kültür Evi'nin kapanmasının ardından Tansuğ koleksiyonunu sergilenmek üzere Bademler Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı'na bağışladı.

Sabiha Tansuğ

Ünlü etnolog Sabiha Tansuğ yaşamını yitirdi ile ilgili etiketler
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.