Üniversitelerde e-kayıt süresi uzatıldı... Peki Üniversite e-kayıt nasıl yapılır?
2016 LYS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversiteyi kazanan adayları şimdi de e-kayıt telaşı aldı. Üniversiteyi kazanan öğrenciler 12-16 Ağustos tarihleri arasında https://www.turkiye.gov.tr/yok-universite-ekayit web sitesi üzerinden e-kayıt (elektronik kayıt) yaptırabilecek. Peki üniversite e-kayıt nasıl yapılır? e-kayıt yapmak zorunlu mudur? e-devlet ile e-kayıt nasıl yapılır? Üniversite e-kayıt işlemleriyle ilgili bilmeniz gereken tüm detaylar haberimizde...
Üniversite yerleştirme sonuçlarının ardından YÖK, üniversite e-kayıtlarıyla ilgili takvimini açıkladı. YÖK'ün yaptığı açıklamaya göre, üniversite e-kayıtlar12-16 Ağustos'ta, kayıtlar 15-19 Ağustos'ta, ek yerleştirme tercihleri 26-30 Ağustos'ta, ek yerleştirmeler sonrası kayıtlar ise 6-9 Eylül'de yapılacak. Peki e-kayıt (elektronik kayıt) nasıl yapılır? Nelere dikkat edilmeli?
e kayıt süresi uzatıldı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yoğunluk nedeniyle üniversitelere elektronik kayıt (e-kayıt) süresini 18 Ağustos Perşembe günü saat 23.59'a kadar uzattı. YÖK’ten alınan bilgiye göre, bugün saat 23.59'da biteceği açıklanan e-kayıt işlemleri için, yoğun ilgi üzerine 18 Ağustos Perşembe günü 23.59'a kadar ek süre tanındı. YÖK yetkilileri, bugüne kadar yaklaşık 320 bin öğrencinin e-kayıtla üniversiteye kayıt işlemlerini gerçekleştirdiğini belirtti. İsteyen öğrencilerin üniversiteye giderek şahsen yaptırabileceği kayıt işlemlerinin süresinde ise bir değişiklik olmadı. Bu kayıtlar, 19 Ağustos Cuma günü sona erecek.
Üniversite e-kayıt işlemleri nasıl yapılır?
Üniversite e-kayıt işlemleri e devlet üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle e-kayıt yaptıracak olanlar öncelikle e-devlet şifreleriyle https://www.turkiye.gov.tr/yok-universite-ekayit adresine girecekler. Gelen ekrandaki bilgileri doldurduktan sonra öğrenciler e-kayıt işlemlerini tamamlayacaklar.
Üniversitelerde e-kayıt (elektronik kayıt) öğrenci için zorunlu olmayıp isteğe bağlıdır. Elektronik kaydı tercih etmeyen veya zorunlu sebeplerle elektronik kaydı alınmayan öğrenciler yerleştiği yükseköğretim kurumuna başvuruda bulunacaklar.
Aşağıda isimleri belirtilen vakıf üniversitelerinin kayıtlar da e-devlet üzerinden yapılabilecek
İşte videolu anlatımal e-kayıt yapma
İşte e-kayıt yapmanın mümkün olduğu vakıf üniversiteleri
Başkent Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Kapadokya Meslek Yüksekokulu, KTO Karatay Üniversitesi, Nişantaşı Üniversitesi, Sanko Üniversitesi ve Üsküdar Üniversitesi
Üniversite e-kayıt evrakları
1- Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi
2- Aday ek puandan yararlanarak ya da sınavsız geçişle yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)
3-12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf
4- Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge
5- Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, üniversiteler tarafından (http://kamu.turkiye.gov.tr) İnternet adresinde görülebilecektir.
Adayların askerlikle ilgili sorunları için askerlik şubelerine, kredi konusunda ayrıntılı bilgi için de üniversite rektörlüklerine veya Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvurmaları gerekmektedir. Kazanan adayları gösteren fotoğraflı sınav sonuçları adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programlarının bağlı olduğu üniversite rektörlüklerine ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına (YÖK) ÖSYM tarafından elektronik ortamda gönderilecektir.