Üniversite öğrencilerinin ev bulma maratonu başladı: Penceresiz odaya 3 bin 250 lira istediler

YKS maratonu sonrası istediği bölümlere yerleşen öğrenciler şimdi de kalacak bir ev ya da oda bulmaya çalışıyor. Ev kiralarının yüksek olması öğrencileri oda kiralamaya zorluyor. Özellikle İstanbul'da fiyatlar öğrencilerin ödeyeyeceği seviyelere gelirken penceresiz bir oda için istenen kiranın 3 bin 250 liraya kadar gelmesi görenleri isyan ettirdi.

Üniversite sınavında istedikleri bölüme yerleşen 850 bin 631 genç, 22 Ağustos Pazartesi gününden itibaren kayıt yaptırmaya başladı. Sınav maratonunu geride bırakan öğrenciler şimdi de ‘barınma’ telaşına düştü. Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlara başvurular dün başladı, 28 Ağustos Pazar gününe kadar devam edecek. KYK yurtlarına başvurular tamamlandığında üniversite öğrencilerinin büyük bölümünün barınma sorunu çözülmüş olacak. KYK yurtları dışında öğrenciler için üç alternatif bulunuyor; üniversite yurtları, özel yurtlar ve ev ya da oda kiralamak.

Hürriyet gazetesinden Beyazıt Şenbük'ün haberine göre, İstanbul’da ev arayan öğrenciler için fiyatlar semtlere göre değişiklik gösterse de kiralar 5 bin TL’den başlayıp 25 bin TL’ye kadar çıkıyor. Çareyi oda kiralamakta arayanların karşısına ise hem yüksek fiyatlar hem de kötü yaşam alanları çıkıyor.

İnternet sitelerinde yer alan kiralık ilanlarında, ‘süit oda’ olarak sunulan ancak penceresi bile olmayan odalar için 2 bin 750 ile 3 bin 250 TL arasında Kira isteniyor. Pencereli oda farklı olarak da 500 TL talep ediliyor.

İSTANBUL’DA EN PAHALI İLÇELER

Ev kiraları evin konumuna göre değişirken en yüksek kira istenen ilçeler arasında Şişli, Beşiktaş, Kadıköy, Üsküdar var. Ulaşım rahatlığı nedeniyle tercih edilen bu ilçelerdeki emlakçılar, “Elimizde ev yok, bu da fiyatları etkiliyor. Ev sahipleri 3 bin liralık eve 10 bin lira istiyor” diyor.

Kadıköy’de Marmara Üniversitesi kampusu civarında emlakçılık yapan Abdülkadir Kılıçkap, öğrencilerin taleplerini geri çevirmek zorunda kaldıklarını söylüyor: “Öğrenciler gelmeye başladı ama onlara hitap edecek ev yok. 1+1’ler için 8-10 bin liradan aşağı fiyat veremiyoruz. Ev sahipleri geçen sene 2 bin lira olan eve şimdi 8 bin lira istiyorlar.”

ARTIK ÖĞRENCİLERE KİRALAMAK İSTİYORLAR

Beşiktaş’ta emlakçılık yapan Turan Al ise öğrencilerin 2+1 evde 4 kişi kalma çözümüne gittiğini, böylece 12-13 bin lirayı bulan kirayı paylaştıklarını söylüyor. Üsküdar’da emlakçılık yapan Cem Karaman da eskiden Öğrenci istemeyen ev sahiplerinin artık öğrencilere ev vermek istediğini anlatıyor: “Bu dönem öğrenci daha kıymetli, çünkü evde uzun soluklu kalmıyor. Ev sahipleri artık öğrenciye ev verdiğinde ‘en azından kısa süre sonra evden çıkar piyasayla aldığım kira arasında makas açılmaz’ diye düşünüyor.”

ÖĞRENCİ KENTLERİNDE KİRA FİYATLARI

Öğrencilerin yoğunlukta olduğu illerde kiralık ev fiyatları yükselişte. Öğrenciye kiralık ev fiyatları İzmir’de 3 bin TL’den 11 bin TL’ye, Ankara’da 4 bin TL’den 12 bin TL’ye, Eskişehir’de 3 bin TL’den 7 bin TL’ye, Antalya’da 3 bin 500 TL’den 15 bin TL’ye kadar çıkıyor. Doğu Anadolu’da öğrenci nüfusunun fazla olduğu illerden Erzurum’da ise 2+1 evi 1250 TL’ye kiralamak mümkün. İç Anadolu Bölgesi’nin öğrenci şehri Sivas’ta da öğrenciye verilen evlerin kiraları 2 binden başlıyor, 4 bin TL’ye kadar çıkıyor.

Üniversite öğrencilerinin ev bulma maratonu başladı: Penceresiz odaya 3 bin 250 lira istediler ile ilgili etiketler Öğrenci yurt üniversite ev oda kira
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.