Uluslararası kuruluşlar Türkiye için faiz beklentilerini revize etti

Merkez Bankası tarafından dün ağırlıklı olarak beklendiği gibi politika faizini bir puan indirmesi ile beraber önümüzdeki ay da faiz indirimi yapılabileceğine dair ipucu vermesi sonrası uluslararası şirketler öngörülerini yeniledi.

Yüzde 16 seviyesindeki politika faizinin 100 baz puan daha indirerek yüzde 15’e çekilmesiyle Merkez Bankası (MB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu dönemindeki faiz indirimlerinin toplamı 400 baz puana ulaşmıştı. Dün yayınlanan bildiride geçen ‘sınırlı alan kullanımının tamamlanmasını Aralık ayında değerlendireceğini‘ ifadesi iktisatçı ve analistlerde yeni bir faiz indirimi daha yapılabileceğine ilişkin kanaat oluşturdu.

JP Morgan tarafından danışanlarına geçilen bildiride PPK metninde yer alan Aralık ayı yönlendirmesini okumanın bu yıl bir faiz indirimi tahminine yol açabileceğini ancak MB’nin piyasa değişkenliği ve dalgalanması karşısında kararını değiştirebileceğini belirtirken, öngörülerinin önümüzdeki aylarda faiz indirimi beklenilmediği ifade edildi.

Goldman Sachs, önümüzdeki yıl izlenecek politikanın son aylardakinden farklı olacağını ifade ederken 2022 sonu için yüzde 18 politika faizini tahminini değiştirmedi.

Goldman Sachs ayrıca ekonomik zafiyet ve enflasyon sebebiyle 2022 yılında alınacak ilk faiz artışı kararının üçüncü çeyrek yerine ikinci çeyrekte gerçekleşmesini beklediklerini açıkladı.

Societe Generale ise Aralık ayında 100 baz puan indirim beklentisini aktarırken yeni yılda döviz kurları karşısında liranın gitgide mevzi kaybetmesi sonucu MB’nin para politikası şimdiki işleyişinin aksi yönüne doğru gerçekleşecek.

Şirket, mevcut politikaların getirdiği ekonomik neticeler dolayısıyla 2022 yılı ilk çeyreği sonunda politika faizinin yüzde 19 olarak şekilleneceğini öngörüyor.

Uluslararası kuruluşlar Türkiye için faiz beklentilerini revize etti ile ilgili etiketler JP Morgan goldman sachs societe generale Politika faizi faiz beklentileri
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.