Uluslararası Adalet Divanı'ndan İran kararı! Trump çok kızacak!

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının askıya alınmasıyla ilgili İran'ın tedbir talebini kabul etti. Uluslararası Adalet Divanı'nın kararında, ABD'nin yaptırımlarının İran'a yapılacak yardımları etkilememesi gerektiği vurgulandı.

Birleşmiş Milletlerin (BM) başlıca yargı organı Uluslararası Adalet Divanı (UAD) ABD’ye insani yardım malzemeleri ve sivil havacılık ile bağlantılı İran yaptırımlarını kaldırması talimatı verdi.

İran, Temmuz ayında ABD'nin İran nükleer anlaşmasından çekilerek, 1955'te imzalanan Eşitlik, Ekonomik İlişkiler ve Konsolosluk Anlaşmasını ihlal ettiğini söyleyerek şikayette bulunmuştu.

Taraflar, 1955'te 'karşılıklı olarak faydalı ticaret ve yatırımları' teşvik etmeye ve 'halkları arasında genel olarak daha yakın ekonomik bir ilişkiye' sahip olmaya karar vermişti.

Tahran'ın tedbir talebini inceleyen Uluslararası Adalet Divanı, ABD'nin insani yardım ve sivil havacılıkla ilgili İran'a uyguladığı yaptırımları kaldırılması karar aldı.

Uluslararası Adalet Divanı, ABD'den uyguladığı yaptırımların İran'a insani yardımlar ve sivil havacılık güvenliğini tehlikeye atmadığından emin olmasını talep etti.

"ABD'nin yaptırımları İran sivil havacılık güvenliğini riske atmamalı ve iki ülke gerilimi tırmandırmamalı" denildi. 

Tedbir kararına göre dava boyunca İran'ın zarar görmesi engellenecek.

İran'ın ABD'ye karşı açtığı davanın, 8 Ekim'de başlayacak ve 5 gün sürecek ön inceleme duruşmasında iki ülkenin geçici itiraz gerekçeleri dinlenecek.

Öte yandan davanın sonuçlanmasının 1-2 yılı bulması bekleniyor.

Uluslararası Adalet Divanı'ndan çıkan karar İran için zafer niteliği taşıyor.

ABD, İRAN'A KARŞI YAPTIRIM KARARI ALMIŞTI

ABD Başkanı Donald Trump İran ile imzalanan nükleer anlaşmadan çekileli neredeyse 5 ay oldu.

Karar, Fransa ve Almanya da dahil olmak üzere önemli ABD müttefiklerinin direnişiyle karşılandı.

ABD'nin anlaşmadan çekilme kararı, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) Tahran’ın anlaşmaya uyduğunu teyit etmesine rağmen geldi.

ABD anlaşmadan çekilmesinin ardından, İran'a karşı bir dizi yaptırım kararı almış, ABD ile İran'ın arasında büyük gerilim yaşanmıştı.

Trump, Ruhani ile görüşmeye hazır olduğunu ancak talebin İran'dan gelmesi gerektiğini belirtmişti.

İran ise, ABD'nin yaptırım kararlarının haksız olduğunu ve acilen durdurulmasını talep etmiş, Trump ile ise görüşme talebinde bulunulmayacağını açıklamıştı.

.

Uluslararası Adalet Divanı'ndan İran kararı! Trump çok kızacak! ile ilgili etiketler İran uluslararası adalet divanı yaptırımlar askıya alındı
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.