Ülke genelinde tedbirler yolda

Koronavirüs salgınında yaşanan vaka artışı ile birlikte alınacak önlemler yeniden görüşülmeye başlandı. İlk olarak bölgesel kısıtlamalar gündeme gelirken, Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz’a ülke genelinde de yeni kısıtlamaların olabileceğine vurgu yaptı.

Siyasetle anılan Ankara, bir süredir koronavirüsteki artışla gündemde. Koronavirüsteki artış, yeni tedbirleri gündeme getirdi. Bu ortamda okullarda yüz yüze eğitime nasıl geçileceği tartışılıyor.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, tüm bu başlıkları Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz’a sordu.

İşte Kayıpmaz'ın verdiği cevaplar:

İlk soru: Ankara, Vuhan oldu mu?

“Son dönemde vaka sayısındaki artışın en yüksek olduğu il, ne yazık ki Ankara oldu. Kontrollü sosyal hayat döneminde Ankara’da yaşayanlar her zamanki kontrollü tavırlarının dışına çıktı. Sadece Ankara’da değil, yurdumuzun genelinde de salgın öncesindeki yaşantımıza hızlı bir dönüş oldu.”

 

Ülke genelinde tedbirler yolda

ÖNLEMLER ETKİLİ OLMAZSA YENİ TEDBİRLER GÜNDEMDE

Peki Ankara için yeni önlemler gündemde mi? İşte Afşin hocanın yanıtı:

“Öncelikle virüsün yayılım merkezi haline gelen mahalle arası sokak düğünleri, sünnet, nişan, kına gecesi gibi etkinlikler yasaklandı. Düğünler, cenazeler ve taziyeler kısıtlandı. Asker uğurlamalarıyla ilgili kararlar zaten önceden ülkemiz genelinde alınmıştı. Ayrıca esnek çalışma yöntemlerinin önü açıldı. Bir süre bu alınan önlemlerin etkileri izlenecektir. Yeterli olmadığı takdirde yeni önlemlere yönelik olarak da bilimsel danışma kurulunun tavsiyeleri bulunmaktadır.”

İL BAZLI ÖNLEMLER ALINACAK MI?

Her ilde tablo aynı değil. Bu durum “İllere göre farklı önlemler alınacak mı” sorusunu gündeme getirdi. Ben de Afşin Hoca’ya sordum.

Lüzumu halinde il bazında önlemler alındığı gibi, ülke genelinde de tedbirler masaya yatırılabilir. Kurulumuzda da bununla ilgili tavsiyeler gündeme geldi. Sağlık Bakanımızın da geçtiğimiz günlerde açıkladığı gibi sorunun tamamen ortadan kalkması için yapılması gereken tam izolasyondur. Bununla birlikte ne kadar süreceğini bilmediğiniz bir salgında süresiz bir izolasyona dünyanın birçok ülkesinin sıcak bakmadığı açıktır. Şu anki bilgilerimize göre salgının yayılmasını önlemede en etkili yöntemler, bireysel korunma yöntemleridir.”

GENÇLERDE DURUM NEDİR?

Afşin Hoca, gençlerdeki artışa ilk başlarda dikkat çeken bilim adamlarından biriydi. O nedenle gençlerdeki artışın nedenlerini sordum.

“Son verilere göre yeni tanı konan vakaların büyük çoğunluğunun 15 ile 64 yaş arasında olduğu bildirilmiştir. Bu artışın nedenlerinden biri gençler arasındaki şu yanlış inanıştır: ‘Gençler hastalığı hafif atlatıyor.’ Bir diğeri de salgının ilk üç ayında tedbirlere uyan gençlerin yaz aylarıyla birlikte rehavete kapılıp önlemleri aksatmasıdır. Salgının başından beri COVID-19 nedeniyle genç yaşta kaybettiğimiz hastalarımız var. Halen yoğun bakımda, yapay solunuma ihtiyaç duyacak biçimde yatarak tedavi gören genç hastalarımız var.”

RÖPORTAJIN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Ülke genelinde tedbirler yolda ile ilgili etiketler Ankara Koronavirüs Korona Türkiye önlem vaka
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.