ULAKBİM nedir? ULAKBİM'in açılımı ne?

ULAKBİM nedir? sorusu vatandaşlar tarafından arama motorlarında araştırılıyor. Ayrıca 'ULAKBİM'in amacı ne?' veya 'ULAKBİM'in açılımı ne?' gibi başlıklar da araştırılan konular arasında. Peki ULAKBİM nedir, açılımı ne, kuruluş amacı ne? Detaylar haberimizde...

ULAKBİM arama motorlarında kullanıcılar tarafından aratılan bir başlık olmaya devam ediyor. Bu çerçevede ULAKBİM nedir? veya ULAKBİM'in açılımı ne? gibi soruları cevaplayacağımız haberimizden detaylara göz atabilirsiniz.

ULAKBİM NEDİR? ULAKBİM'İN AÇILIMI NE?

Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bünyesinde 1996 yılında kurulmuş olan bir enstitüdür. Temel amacı, Türkiye'deki akademik kurumları ve araştırmacıları birbirine bağlayan ve küresel araştırma ağlarına entegre eden bir altyapı sağlamaktır. Bu sayede bilimsel bilgi ve verilerin paylaşımı, işbirliği ve etkileşimini kolaylaştırarak bilimsel araştırmaların gelişimine katkıda bulunur.

ULAKBİM nedir? ULAKBİM'in açılımı ne?

ULAKBİM'in öncü işlevi, Türkiye'deki eğitim ve araştırma kurumlarını yüksek hızlı ulusal ağ altyapısı üzerinde bir araya getirerek, bu kurumların bilgi ve veri transferlerini daha hızlı ve etkin bir şekilde yapabilmelerini sağlamaktır. Bu altyapı, akademik kurumların içerisindeki araştırmacılar, öğrenciler ve eğitimciler arasında bilgi paylaşımını kolaylaştırırken, uluslararası bilimsel toplantılara ve işbirliği ağlarına entegre olmalarını da destekler. Bu sayede, Türk bilim insanları ve akademisyenleri, küresel bilimsel sahada daha aktif ve etkin bir rol üstlenebilir.

ULAKBİM, Türkiye'deki en zengin bilimsel kaynaklara erişimi sağlayan Cahit Arf Bilgi Merkezi ile işbirliği yaparak ülke çapında yaygın bilgi ve belge erişim hizmetleri sunar. Bu hizmetler, öğrencilerin, araştırmacıların ve akademisyenlerin uluslararası bilimsel dergi ve veri tabanlarına, dijital kütüphanelere ve elektronik yayınlara kolayca erişimini sağlar. Böylece, Türk bilim insanları, güncel araştırmalardan ve literatürden haberdar olabilir, bilimsel çalışmalarını destekleyecek kaynaklara erişebilir ve uluslararası alanda rekabet edebilir hale gelir.

ULAKBİM'in misyonu, bilgi çağında yaşanan hızlı teknolojik değişimlere ayak uydurarak, ağ teknolojilerinde ve elektronik yayıncılıktaki gelişmeleri yakından takip etmek ve kendini sürekli olarak yenilemektir. Bu bağlamda, ağ altyapısının ve bilgi hizmetlerinin güncellenmesi, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için sürekli olarak Ar-Ge çalışmaları yapar. Yeni ve gelişmiş ağ servisleri sunar, ağın kapasitesini artırır ve daha güvenli bir bilgi altyapısı oluşturmak için çaba harcar.

ULAKBİM, ülke çapında bilgi ve belge erişim hizmetlerini yaygınlaştırmayı hedeflerken aynı zamanda bilgi ve iletişim teknolojilerindeki güncel gelişmeleri sürekli olarak izleyerek Türkiye'nin bilgi altyapısını güçlendirmeye yönelik çalışmalar yapar. Bu şekilde, ülkenin bilim ve akademik dünyasının uluslararası alanda rekabet gücünü artırmak ve ülke çapında bilgi hizmetlerini geliştirmek için önemli bir rol oynar. ULAKBİM, ulusal hizmet anlayışıyla Türkiye'deki eğitim ve araştırma kapasitesini artırmayı, bilgi ve veri transferini hızlandırmayı ve bilimsel araştırmaların gelişimine katkıda bulunmayı hedefleyen önemli bir kurumdur.

ULAKBİM nedir? ULAKBİM'in açılımı ne? ile ilgili etiketler TÜBİTAK
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.