Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisinden Türkiye'ye 'tahıl koridoru' teşekkürü

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, tarım ürünlerinin deniz yolu ile ihracatı için güvenli koridor görüşmelerine ilişkin konuştu. Bu konudaki Türkiye'nin çabalarını takdir ettiğini ifade eden Büyükelçi Bodnar, "Aynı zamanda Ukrayna, Türkiye ve Rusya arasında bu konu ile ilgili varılmış herhangi bir anlaşmanın henüz olmadığının altını çizmek isterim." dedi.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, tarım ürünlerinin deniz yolu ile ihracatı için güvenli koridor görüşmelerine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Bodnar, Ukrayna'nın, küresel gıda krizinin önüne geçmek amacıyla Ukrayna limanları üzerindeki blokenin kaldırılması için maksimum çaba sarf ettiğini belirtti.

Geçtiğimiz hafta Ukrayna ve Türkiye Cumhurbaşkanlarının, Ukrayna'dan tarım ürünlerinin deniz yolu ile ihracatı için güvenli koridorun oluşturulmasına dair bir görüşme gerçekleştirdiklerini hatırlatan Bodnar, "Bu konuda Türkiye'nin çabalarını takdir ettiğimizi ifade etmek isterim. Aynı zamanda Ukrayna, Türkiye ve Rusya arasında bu konu ile ilgili varılmış herhangi bir anlaşmanın henüz olmadığının altını çizmek isterim." dedi.

Ukrayna'da bulunan tarım ürünleri ile ilgili kararların tüm ilgili tarafların katılımıyla verilmesi gerektiğine vurgu yapan Büyükelçi Bodnar, "Ukrayna'nın menfaatlerini dikkate almayan anlaşmalar tarafımızca reddedilecektir. Ayrıca Rusya Federasyonu'nun Mykolayiv'deki tahıl terminaline geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği füze saldırısına bakılırsa Rusya'nın bu koridordan istifade ederek onu Odesa ve Ukrayna'nın güneyine saldırmak için bir fırsat olarak kullanmak isteyebileceği ihtimalini gözardı edemeyiz. O yüzden deniz taşımacılığının yeniden başlaması için etkili güvenlik garantileri lazım. Söz konusu garantiler, denizden gelebilecek tehditlerden sahillerini korumak için Ukrayna'ya ilgili silahların temini ve Karadeniz su alanının ilgili kısmını korumak için üçüncü ülkelerin deniz kuvvetlerinin katılımı yolu ile sağlanmalı. Şu an BM ve ortaklarımızla birlikte Ukrayna'daki tarım ürünlerinin ihracatı için insani koridorun oluşturulması imkanı üzerinde çalışıyoruz" açıklamasını yaptı.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisinden Türkiye'ye 'tahıl koridoru' teşekkürü ile ilgili etiketler Ukrayna Vasyl Bodnar tahıl koridoru Rusya Ukrayna savaşı
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.