Ukrayna'dan yeni iddia: Yılan Adası'nda Rus savaş gemisini vurduk

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali devam ederken yeni bir iddia gündeme geldi. Ukrayna, Yılan Adası'nda bir Rus çıkarma gemisini vurduklarını iddia etti. Kremlin ise ortaya çıkan iddialar sonrası "Elimizde bir bilgi yok" açıklamasını yaptı.

Rusya, geçen ay ortasında batan Moskova kruvazörünün şokunu henüz atlatamamışken Ukrayna ordusu, yeni bir Rus savaş gemisini vurduklarını iddia etti. Kremlin, “bilgi sahibi olmadıklarını” açıklamakla yetindi.

Ukrayna güçleri, Odessa limanına yaklaşık 160 km mesafede bulunan Yılan Adası yakınlarında Rusya’nın “Amiral Makarov” fırkateynini vurduklarını öne sürdü. Karadeniz filosuna kayıtlı geminin vurulduğuna dair açıklamayı Odessa milletvekili Aleksey Gonçarenko yaptı. Gonçarenko, “Ukrayna halkına iyi bir haberim var. İlhakçılara ait savaş gemisi Neptün füzeleriyle vuruldu. Yılan Adası yakınlarında yanmaya devam ediyor. Gemi henüz batmadı. Yanan geminin yakınlarında Rus savaş uçakları devriye görevinde. Ayrıca Rus donanmasına ait Sivastopol limanından kurtarma gemilerinin yola çıktığını biliyoruz” dedi.

KREMLİN "ELİMİZDE BİLGİ YOK" DEDİ

Haberin Moskova’ya ulaşmasının ardından Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, yaptığı ilk değerlendirmede olayı ne doğruladı ne yalanladı. Peskov, “Şu anda geminin vurulduğuna dair elimizde bir bilgi yok” ifadesini kullandı.

Rusya Savunma Bakanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan herhangi bir açıklama gelmezken; İngiliz Mirror gazetesi, yanan Amiral Makarov savaş gemisine ait olduğunu öne sürdüğü fotoğraflar yayınladı. Ukrayna medyasında da yanan gemiye ait olduğu iddia edilen görüntüler yayınlandı.

Gazete, Rus ordusunun gemideki personeli kurtarmak için operasyon başlattığı iddiasını da aktardı. Rusya, 14 Nisan’da vurulan Moskova kruvazöründe önce “bilinmeyen bir nedenle” yangın çıktığını ve tüm mürettebatın kurtulduğunu açıklamıştı. Ölen ve kaybolan askerler olduğunu ise yaklaşık bir hafta sonra kabul etmişti. Olayda kaç denizcinin öldüğü ise hâlâ net değil.

Vurulduğu iddia edilen 125 metre uzunluğundaki “Amiral Makarov” fırkateyni Rus filosundaki yeni savaş gemilerinden. Sovyet döneminden kalma Moskova kruvazörünün aksine 2012’de tersaneden çıktı ve Karadeniz donanmasına 2017’de kaydedildi. Fırkateynin gelişmiş “Kalibar” seyir füzeleri taşıdığı ve Ukrayna topraklarına açık denizden atışlar gerçekleştirdiği biliniyor. Gemide yaklaşık 180 denizci görev yapıyordu.

Ukrayna üretimi Neptün füzeleri, 300 km menzile sahip. Savaş gemilerine yönelik tasarlanan füze, 2020’de envantere girdi ve bir savaşta bilinen ilk kullanımı geçen ay Moskova kruvazörüne karşı oldu.

Ukrayna'dan yeni iddia: Yılan Adası'nda Rus savaş gemisini vurduk ile ilgili etiketler Ukrayna yılan adası Savaş gemisi bayraktar tb2
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.