Ukrayna’da astronomik anlaşma: 300 milyar dolarlık mutabakat zaptı

Türkiye ve Ukrayna arasında imzalanan altyapı yenileme mutabakat zaptının bütçesi 300 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. Ukrayna’nın 100 milyar dolarlık bir altyapı zararının olduğu belirtilirken, buna eski tesis ve projelerin de ilave edilmesiyle bütçenin 300 milyar dolara çıkacağı vurgulanıyor.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Ukrayna-Rusya savaşında her iki ülke ile dengeli iletişim yöntemiyle başarılı bir kriz yönetimi örneği gösteren Türkiye, Ukrayna’nın altyapısını yeniden yapma konusunda mutabakat zaptı imzaladı. Söz konusu anlaşma Ukrayna’nın savaşta yıkılan bina ve altyapısının yeniden yapılması ve mevcutların yenilenmesini kapsıyor. Çerçeve geniş olunca da imza sonrası ortaya 300 milyar dolarlık bir bütçe çöküyor. İnşaat alanında şu ana kadar 8 milyar dolarlık 200 proje gerçekleştiren Türkiye, yıllardır inşaat sektöründe birinci ülke konumunda. Hatta öyle ki, savaştan önce başlayan ihalelerden Türk şirketlerinin savaş başladıktan sonra 2 milyar dolarlık proje aldı. Kiev’deki uluslararası havalimanını ve stadyumları zaten Türk müteahhitlik firmaları yaptı.

Ukrayna’da iş yapan 200 işadamının üye olduğu Türk-Ukrayna İşadamları Derneği Başkanı Burak Pehlivan, SüperHaber’e konuştu. Pehlivan, Ukrayna’da altyapı zararının 100 milyar dolar olarak hesaplandığını, buna mevcut eski bina ve altyapı işlerinin eklenmesiyle imzalanan mutabakat zaptının 300 milyar dolarlık bir iş hacmi yarattığını söyledi.

Bu hacmin içinde teknik müşavirlik, makine alımı, İnşaat malzemeleri gibi ürünlerin de bulunduğunu belirten Pehlivan, “Ukrayna’da Türkiye’ye ve Türk şirketlere özel bir sempati bulunuyor. Bunun nedeni Türk işadamlarının başarılı işler yapmaları. Bu nedenle Ukrayna’nın altyapı yenilenmesi konusunda Batılı şirketler çok fazla girişimde bulunamıyor. Ancak, Kore, Japon ve İngiliz finans kurumları bu projelerin finansmanını sağlamak istiyorlar” diye konuştu.
Kendisinin Ukrayna’da pazar lideri ola. iş makinesi ve ekipmanları şirketi Politek İmpeks ile 2009’dan beri bu ülkede faaliyet gösterdiğini söyleyen Pehlivan, “Savaş sonrası şirketimizi kapatmayıp başka bir bölgeye taşındık. Bu tavrımız Ukrayna halkı be medyası tarafından büyük övgü aldı. Bizim gibi yapan Türk şirketleri Ukrayna halkı tarafından takdir ediliyor” dedi.
21 Temmuz’da İstanbul’da Ukrayna forumu düzenlediklerini bunun iki ülke işadamlarına önemli katkı sağladığını vurgulayan Pehlivan, bu forumların devamını yapmayı düşündüklerini söyledi.

Ukrayna’da astronomik anlaşma: 300 milyar dolarlık mutabakat zaptı ile ilgili etiketler Ukrayna Türkiye altyapı mutabakat anlaşma
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.