Ukrayna krizinin Türk ekonomisine etkileri ne olacak?

Piyasalar son aylarda dolar kuruna yoğunlaşmışken, Ukrayna'da yaşanan siyasi kriz her geçen gün Türkiye'ye yakınlaşıyor... Türk SİHA'larının önemli bir oyuncu olarak öne çıktığı krizin, Türk ekonomisine yansılamaların ne olabileceğini, Prof. Dr. Kürşad Zorlu Habertürk'e yazdı...

ABD ile Rusya arasında Ukrayna krizi üzerinden yürütülen bilek güreşi, sıcak çatışma olasılığını da barındırıyor.

Bu konuda Prof. Dr. Kürşad Zorlu'dan krizin ekonomi boyutuna ilişkin dikkat çekici tespitler geldi.

Ukrayna'da, Türk İHA ve SİHA'larının önemli bir caydırıcı unsur olarak görüldüğünü belirten Zorlu, Rusya'nın bu konudan duyduğu rahatsızlığı da not düştü.

Habertürk yazarı, "Türk SİHA’ları NATO ile Rusya arasında nasıl bir denge noktasında?" başlığını taşıyan yazısında, krizin Türk ekonomisini nasıl etkileyebileceğini ise şu sözlerle özetledi;

"Türkiye bir yandan Rusya ile iyi ilişkiler kurmak isterken bir yandan da Ukrayna'daki kaotik süreçte tamamen NATO'dan ayrı hareket etmek istemiyor.

Öyle anlaşılıyor ki Ukrayna-Rusya arasındaki gerilim Türkiye-ABD ve daha ötede Türkiye-NATO ilişkileri bakımından da bir araçsallık taşıyor. Her ne kadar S400 alımı sebebiyle Türkiye-ABD ilişkileri tarihin en olumsuz dönemlerinden birini yaşasa da ABD-NATO bloğunun Ukrayna’da Rusya’ya karşı caydırıcılık konusunda Türkiye’nin yukarıdaki etki kapasitesini daha gerçekçi şekilde irdelemesi (hep savunageldikleri!) NATO'nun çıkarları açısından daha anlamlı olsa gerek!

Son olarak şunu da eklemek isterim ki Türkiye'nin her anlamda güçlü olması, gücünü toparlaması gerekiyor. Türkiye'ye çok da dostane yaklaşmayan çevrelerdeki değerlendirmeye örnek olsun diye 15 Aralık'ta bir Ermeni gazetesinde çıkan analizden şu ifadeyi paylaşalım: "Ukrayna'da bir savaş baş gösterirse Ankara, güç dengesini Kiev'in lehine çevirecek durumda değil. Böyle bir adım, mali açıdan istikrarsız bir Türkiye'yi sert sonuçlarla karşı karşıya bırakacaktır."

Yani ekonomimizi hızla düzeltmek mecburiyetindeyiz kıymetli dostlar!"

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN...

 

 

Ukrayna krizinin Türk ekonomisine etkileri ne olacak? ile ilgili etiketler Ukrayna ABD NATO Rusya kürşad zorlu köşe yazıları
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.