Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin fotoğrafının Euro'ya basılması teklifine itiraz geldi

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı mRNA bazlı BionTech aşısını geliştiren Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in fotoğraflarının yeni euro banknotlarına basılması teklif edilmişti. Avrupa Parlamentosu üyesi Moritz Körner tarafından yapılan teklife, halen tedavülde olan euro banknotlarının tasarımcısı Robert Kalina karşı çıktı.

Avrupa Merkez Bankası, euro banknotlarının tasarımının 2024 yılında değiştireceğini duyurmuş; Avrupa Parlamentosu üyesi Moritz Körner, yeni banknot tasarımlarının bir yüzünde koronavirüs aşısı geliştirerek milyonlarca insanın hayatını kurtaran BioNTech’in kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in olması gerektiğini söylemişti.

"EURO'DA ULUSAL BİR İZ OLMAMALI"

Şu an tedavülde olan euro banknotlarının tasarımcısı Robert Kalina; Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in yeni banknotlar üzerinde olmaması gerektiğini savundu. 26 yıl önce banknotları tasarlayan Avusturyalı tasarımcı, euro üzerinde ulusal bir iz olmaması gerektiğini ve banknotlar üzerinde insanların kullanılması durumunda bunun ülkeler arasında kıskançlık yaratabileceğini hatta gerilime sebebiyet verebileceğini ifade etti.

Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin fotoğrafının Euro'ya basılması teklifine itiraz geldi

MÜZİSYENLER İSTİSNA

Müzisyenleri istisna olarak gösteren Kalina, "Portrelere izin verilebilir ama sadece yüzleri belirsiz olursa. Ben mimariyi kullandım. Bir tarafta köprüler diğer tarafta ise pencereler ve kapılar. Beethoven veya Mozart’ı tek bir ülke ile bağdaştıramazsınız. Üstelik müzik dilinde kelimeye ihtiyaç olmadığı için herkes tarafından da anlaşılabilir” dedi.

Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin fotoğrafının Euro'ya basılması teklifine itiraz geldi ile ilgili etiketler Euro yeni banknot Özlem Türeci uğur şahin Robert Kalina Moritz Körner Avrupa Merkez Bankası
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.