Uçaklardaki kara kutu ne renktir? Kara kutu nedir, ne işe yarar?

Uçaklardaki kara kutu ne renktir sorusu, özellikle uçak kazaları ve kayıplarında gündeme gelen kara kutuyu merak eden vatandaşlarca araştırılıyor. Turuncu olmasına rağmen uçaklardaki kara kutuya neden kara kutu denir?

Uçaklardaki kara kutu ne renktir, kara kutu nedir ve ne işe yarar soruları sosyal medyada sıklıkla tartışılan konulardan. Turuncu olmasına rağmen uçaklarda bulunan kara kutulara neden böyle bir isim verilmiştir?

UÇAKLARDAKİ KARA KUTU NE RENKTİR?

Niçin bu şekilde adlandırıldığı kesin olarak bilinmiyor. Warren'ın cihazını inceleyen bir gazetecinin, gizemli bir cihaz olmasına atıfla bu ismi taktığı yönünde bir teori var. Bir teoriye göre ise cihazın ilk modellerinin ‘film' temelli olması ve bozulmamaları için, fotoğrafçıların ‘karanlık odası' gibi hiçbir ışık almayacak şekilde karanlık olmasından dolayı bu şekilde adlandırıldılar. Kayıtlardaki ilk kullanımı, 1958 yılı Ağustos ayındaki bir havacılık araştırma konseyi toplantısı sırasında, bir İngiliz Hava Kazaları Araştırma Şubesi yetkilisince olmuş.

kara-kutu-wiki

Aslında havacılık endüstrisi ve resmi uçuş terminolojisinde bu cihazlara ‘kara kutu' denmiyor. Resmi adı ‘Flight Recorder (Uçuş Kaydedicisi)' veya ‘Flight Data Recorder (Uçuş Verileri Kaydedicisi)' şeklinde. Ama buna rağmen medyada ve gayriresmi kullanımda ‘kara kutu' şeklinde anılmaya devam ediliyorlar. Parlak turuncu renkte olmaları ise zorunludur.

KARA KUTU NEDİR?

Uçuşa dair her tür veriyi kaydeden kara kutular ayakkabı kutusu büyüklüğünde ve yaklaşık 5 kg kadardır. Çarpma etkisini asgariye indirmek için uçağın kuyruk kısmında yer alır. Kutudaki sinyal sistemi suyla temas halinde devreye girer ve kutunun bulunması için 90 gün boyunca ve 6000 metre derinliğe kadar sinyal verir.

Uçaklardaki kara kutu ne renktir? Kara kutu nedir, ne işe yarar? ile ilgili etiketler sağlık kara kutu ne renktir
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.