Uçakla seyahat günlük aktiviteden güvenli

Harvardlı bilim insanları çarpıcı bir araştırmaya imza attı. Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu'ndaki bilim insanları koronavirüsün bulaşmasında uçakların rolünü inceledi. Araştırma sonucunda uçakların günlük aktivitelerden daha güvenli olduğu belirlendi.

Harvardlı bilim insanlarının hazırladığı rapor, "mevcut uçak, havayolu ve havaalanı uygulamalarını ve bunların Kovid-19 salgını esnasında halk sağlığı üzerindeki etkilerini" inceleyen Havacılıkta Halk Sağlığı Girişimi'nin (APHI) bir parçasıydı.

Yeni yayımlanan 'Birinci Aşama' raporu, yolcuların kapıdan geçip uçağa bindikleri andan varış noktasındaki kapıdan çıktıkları ana, yani uçuşun "kapıdan kapıya" olan bölümüne odaklandı.

Rapor, havaalanına gidişi ya da yolcuların havaalanının içinde geçirdiği zamanı ise kapsamıyor. Rapora göre, havayolları, 2020 baharından bu yana uçuşlarda koronavirüsün bulaşma riskini azaltmak için "katmanlı bir yaklaşım" izliyor.

Bu beş katmanı, uçaklara kurulmuş, Yüksek Etkinlikte Partikül Yakalayıcı (HEPA) filtreleri olarak da bilinen "fazlasıyla etkili havalandırma sistemlerini"; yüz maskeleri takmayı; özellikle fazla temas edilen yüzeyler için yeni dezenfeksiyon prosedürleri; yolcuların herhangi bir semptom göstermediklerini beyan etmelerini de gerektiren sağlık taramalarını; risklerin nasıl azaltılacağı ve semptomların nasıl tespit edileceğine dair daha iyi eğitimi ve farkındalığı içeriyor.

Rapor şöyle devam ediyor:

"Kapıdan kapıya havalandırmayı sağlayan bu katmanlı yaklaşım, SARS-CoV-2'nin bulaşma riskini pandemi sırasındaki market alışverişi ya da dışarıda yeme gibi diğer rutin faaliyetlerin riskinden daha az kılıyor."

Raporda uçaklarda meydana gelen önceki bulaşma vakalarının hepsinin katı maske politikalarının uygulamaya konmasından önce gerçekleştiğine dikkat çekiliyor.

Bununla birlikte raporun yazarları, "genel aşılama yapılana kadar kamusal yaşamın her alanında enfeksiyon riskinin devam ettiğini", yüksek risk sınıfında bulunanların seyahat ve diğer kamusal faaliyetlerden önce doktorlarına danışmaları gerektiğini belirtiyorlar.

Son rapor ise Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin (IATA) bu ay yayımladığı ve insanlara yıldırım çarpması olasılığının uçuşta koronavirüs bulaşması ihtimalinden daha yüksek olduğunu ortaya koyan raporunu kapsıyor.

IATA'nın araştırması, bu yılın ocak ve temmuz ayları arasında uçuş esnasında Kovid-19 bulaştığı düşünülen vaka sayısının sadece 44 olduğunu bildirmişti.

Bu sayı doğrulanmış, muhtemel ve olası vakaları kapsıyor. Endüstri derneği ayrıca, 1,2 milyar yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini ve uçuşta Kovid-19'a yakalanma olasılığının 27 milyonda bire tekabül ettiğini kaydetmişti. Bu, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne göre 500 binde bir olan yıldırım çarpma olasılığından çok düşük.

Uçakla seyahat günlük aktiviteden güvenli ile ilgili etiketler uçak harvard kovid-19
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.