TUZED Genel Başkanı Ali Tilkici, SuperHaber’e konuştu/ ÖZEL

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde dün evinden çıkan uzman onbaşı Bilal Dicle, teröristlerin silahlı saldırısı sonrası şehit oldu. Şehidin ardından uzman erbaşlara silah verilmesi konusu yeniden gündeme geldi. Konu ile ilgili olarak Tüm Uzmanlar ve Emekliler Derneği (TUZED) Genel Başkanı Ali Tilkici, SuperHaber’den Arzu Erdoğral’a konuştu.

3 Ekim’de Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde PKK’nın silahlı saldırısı sonucu ağır yaralanan ve kaldırıldığı hastanede şehit düşen 21 yaşındaki Uzman Çavuş Mehmet Kızılca’nın silahsız olduğu anlaşılmıştı. Dün de evinden çıkan uzman onbaşı Bilal Dicle’nin şehit olması kamuoyunda tepkilere neden oldu. SuperHaber’e konuşan Tüm Uzmanlar ve Emekliler Derneği Genel Başkanı Ali Tilkici, “uzman çavuşların hepsinin özlük haklarının yeniden düzenlenmesi gerekiyor” dedi.

TSK’DA SADECE UZMAN ERBAŞLARA SİLAH VERİLMİYOR

-Uzman erbaşların silah taşıyamaması kamuoyunda tepkilere neden oldu. Yine Diyarbakır’dan bir şehidimiz var. Bununla ilgili özellikle sadece kendi paralarıyla alabiliyorlar deniyor. Bu konuda bizi aydınlatır mısınız?

Uzman erbaşlar 3269 sayılı kanunun 13. Maddesine istinaden silah taşıyabilirler. Bu madde de iş sözleşmelerine müteakip kendi paralarıyla silah alabilirler ve gözle görülmeyecek şekilde taşıyabilirler diye bir madde var. Fakat bu, subay- astsubaya devlet tarafından eğitim bittikten sonra tabanca verilmesine rağmen sadece Türk Silahlı Kuvvetlerinde uzman erbaşlara silah verilmiyor. Onlar kendi paralarıyla alıyorlar. Kendi paralarıyla almak için dilekçe yazıyorlar. Bu dilekçe yaklaşık prosedürler gereği 12 ila 14 ay sonuçlanmasını bekliyorlar. Bu süreç içerisinde ise silahsız ve güvenliksiz bir şekilde çalışmak zorunda kalıyorlar. Operasyonlarda en ağır silahı taşıyan bu arkadaşlar kendi güvenliği için çarşıya çıktıklarında tabancadan eksik kalıyorlar.

ÖZLÜK HAKLARININ YENİDEN DÜZENLENMESİ GEREKİYOR

-Peki, bu noktada sizin talebiniz nedir?

Bizim talebimiz sadece silah değil. 32 yıl önce yapılmış 3269 sayılı kanunun yeniden düzenlenmesi gerek. Uzman çavuşların hepsinin özlük haklarının yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Şu anda çalışma yönetmeliklerinin hiçbir tanesi yok. Çok fahiş fiyata evlerde kalıyorlar. Lojmanlardan ve orduevinden yararlanmıyorlar. Rütbeler arası kıdem sayılmıyor. 1 yıllık uzman çavuş ile 20 yıllık uzman çavuş aynı maaşı alıyor. Doğu görev süreleri 5 yıl. Doğu’da 5 yıl görev yaptıktan sonra batıya tayin olmalarına rağmen batıdaki birliklerinde doğuya geçici görevlendirmeyle gitmesinden dolayı 25 yıl görev yapan uzman çavuş 20 yılını doğuda garnizonlarda geçiriyor. Şu anda TSK’da en fazla boşalan kesim uzman çavuşlar. Çok fazla sorunları var. Tazminatları yok, tazminat eşitsizlikleri var, rütbeler kıdemden sayılmıyor, rütbeler arası tazminat yok. Bugün Türk Silahlı Kuvvetleri her yıl 35 bin tane uzman çavuş alımı yaparken 35 bin tanede uzman çavuş mesleği bırakıyor sözleşmeli olarak çalıştıklarından dolayı. Biz kadro istiyoruz. Güvenlik korucularına dahi kadro veren devletin Türk Silahlı Kuvvetlerinin yiğit evlatlarına en fazla şehit gazi vermiş evlatlarına da kadro vermesini bekliyoruz.

-Bu anlamda siz Tüm Uzmanlar ve Emekliler Derneği olarak bir girişimde bulundunuz mu?

Bununla alakalı bütün siyasi partiler ile görüştük. Sayın Cumhurbaşkanımız ile Sayın Başbakanımız ile Sayın Devlet Bahçeli ile görüştük. Sayın Devlet Bahçeli İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu’yu görevlendirerek bir kanun teklifi yazdırdı özlük haklarının düzeltilmesiyle alakalı. Bu kanun teklifi de Milli Savunma komisyonunda. Bizde bu kanunun bir an önce geçmesi için baskı yapıyoruz.

SİLAH TAŞIMIYORLARDI!

-Siz silah verilmesi için bir girişimde bulunulduğunu belirttiniz. Bu sağlanırsa şehit sayımız da azalır…

Her iki olayda bu yiğit uzman çavuşların silah taşımadığı görülüyor. Hele Mehmet Kızılca’nın olayında terörist bizzat gelip Mehmet Kızılca ile 15 saniye görüşüyor. Yanında bir tabanca olsaydı o terörist rahat bir şekilde ateş edemezdi. O çocuk kurtulabilirdi. İkinci olay biraz dışarıdan ateş ediyor ama birinci olayda kesinlikle o kadar rahat edemezdi. Çünkü bunlar komando eğitimi alan uzman çavuşlar. Birebirde kendilerini çok iyi koruyabilecek nitelikteler ama elinde bir şey olmayınca şehit oluyorlar.

TUZED Genel Başkanı Ali Tilkici, SuperHaber’e konuştu/ ÖZEL ile ilgili etiketler TSK Şehit silah uzman çavuş tuzed ali tilkici
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.