TURKOVAC aşısının Faz-3 sonuçları açıklandı: En az Coronavac kadar etkili!

TURKOVAC'ın merakla beklenen Faz-3 çalışmalarının sonuçları açılandı. Etkinlik oranı hakkında açıklama yapan Prof Dr. Mine Tanrıöver, "En az Coronavac kadar güvenli ve etkin." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Serhat Ünal ile Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver, Ankara’da Turkovac aşısının Faz-3 çalışmaları sonucunu düzenlenen bası toplantısında duyurdu. 

"YENİ VAKALAR ÇIKIYOR ONLARI TAKİP ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Turkovac için izlem günün 108 olduğunu açıklayan Prof. Ünal, "Acil kullanım onayı aldıktan sonra biz de 23 Aralık’ta yeni gönüllü almasını durdurup değerlendirmesine başladık. AKO başka bir şey. AKO’ya giden tek data bizim değil. Bütün Turkovac’la ilgili data Sağlık Bakanlığı'na akıyor. AKO çıktıktan sonra da gönüllü alımı durduruldu ve detayı incelemeye başladık. Bugün, 27 Aralık’ta yaptığımız son değerlendirmenin sonuçlarını paylaşacağız bu sırada çalışma devam ediyor, yeni vakalar çıkıyor onları takip etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

 

Ünal şu ifadeleri kullandı:

Turkovac adını almış olan aşı çalışmalarını başarıyla tamamlamış ve uluslararası dergide yayınlanmıştır. Prof. Dr. Aykut Özdarendeli'ye teşekkür ediyoruz. Faz-1'de başarılı olmuşsa Faz-2'ye geçer. 31 Ekim 2020 - 4 Ocak 2021 tarihleri arasında aşı FAZ 1 çalışmasını tamamlamış ve başarılı olmuştur.

"YAN ETKİLER AŞI ÇALIŞMALARINDAN DAHA DA ÖNEMLİ"

Faz-2 çalışmalarına yüzlerce gönüllü katılır, yan etki daha da önemlidir. aşıyı sağlıklı kişilere veriyoruz, hiçbir hastalığı olmayan... Yan etkiler aşı çalışmalarında daha da önem kazanır.

"3 BİNE YAKIN VAKADA ÇALIŞMALAR DEĞERLENDİRİLDİ"

Turkovac 10 Şubat ile 23 Nisan arasında yanılmıyorsam 3 bine yakın vakada çalışmalar değerlendirildi ve Faz-3'e geçmeye hak kazandı.

Faz-3'te gerçek hayata yakın, gerçek hayatta bir kola aşının kendisi, diğer kola da plasebo verip hayatlarına devam edecekler ve bunların kaçı hastalandı, esas baktığımız bu. 1000'in üzerinde rakamdan bahsediyoruz. Burada da aşı başarılı bulunmuşsa bütün bu çalışmalar bir bütün olarak ilgili kurumların ilgili komisyonları değerlendirildikten sonra uygulamaya alınıp alınmayacağına karar verilir.

 

"KIYAS ÜRÜNÜ İKİSİNİN DE İNAKTİF OLMASI NEDENİYLE CORONAVAC"

Faz-3'te dedim ki bir kola aşı verilir, bir kola aşı vermedik. Bir sene bu çalışmaya başladığımızda ülkemizde de etkin aşılama çalışmaları başlamıştı. Deneyeceğiniz aşı bir kola yapılacak, karşısında da boş değil güvenilirliği ispatlanmış aşı koyacaksınız. Benim elimde etkinliği ispatlanmış aşı var, bunu kullanıyorum, yeni geliştirdiğim aşının da en az bunun kadar emniyetli olduğunu gösterirsem bu da kabulleniliyor.

Kıyas ürünümüz ikisinin de inaktif olması nedeniyle Coronavac'tır. Bir tarafta Coronavac var, diğer tarafta TURKOVAC var. Coronavac yapıldığında memlekette esas olan Wuhan suşuydu. Farklı varyantların olduğu dönemde ikisi birden test edildi.

 

"TURKOVAC EN AZ CORONAVAC KADAR GÜVENLİ VE ETKİLİ"

Prof Dr. Mine Tanrıöver ise  TURKOVAC'ın merak edilen etkinlik oranını duyurdu. Tanrıöver, "TURKOVAC en az Coronavac kadar güvenli ve etkili" dedi. Güvenlik analizi ve çalışmaların devam ettiğini de kaydetti.

TURKOVAC aşısının Faz-3 sonuçları açıklandı: En az Coronavac kadar etkili! ile ilgili etiketler Turkovac coronaVac aşı
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.