TURKOVAC: Faz-3 aşamasına 7 ayda ulaşıldı, rekor gönüllü başvurusu yapıldı

Türkiye'deki 18 aşı çalışmasından biri olan ve Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilen yerli aşının Faz-1 çalışmalarına 5 Kasım 2020'de başlanmıştı. Yerli inaktif aşının son basamağına bugün adım atıldı. Ayrıca Turkovac için 40 Bin 800 gönüllü gerekirken, E-Nabız üzerinden kısa sürede 846 Bin 451 kişi başvuru yaptı.

 Koronavirüsle mücadele kapsamında Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilen yerli inaktif Covid-19 aşısının adı "TURKOVAC" oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da çevrim içi olarak katıldığı programla Faz-3 aşamasının ilk dozu yapılan yerli aşı bu aşamaya 7 ayda ulaştı.

18 AYRI AŞI ÇALIŞMASI

Türkiye'de ilk Covid-19 vakası 11 Mart 2020'de tespit edilmişti. İlk vakanın görülmesinin ardından yerli aşı için çok sayıda çalışma başlatıldı. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) desteğiyle 18 yerli aşı çalışması hayata geçirildi.

TURKOVAC: Faz-3 aşamasına 7 ayda ulaşıldı, rekor gönüllü başvurusu yapıldı

FAZ-1'DE 44, FAZ-2'DE 250 GÖNÜLLÜYE UYGULANDI

Bu aşılar içinde en hızlı ilerleyeni, Erciyes Üniversitesi'nce geliştirilen ve 5 Kasım 2020'de Faz-1 çalışmalarına başlanan inaktif Covid-19 aşısı oldu. Faz-2 çalışmaları kapsamında ilk dozu 10 Şubat'ta uygulanmaya başlanan aşının gönüllülerde herhangi bir yan etkisine rastlanmadı. Faz-1 aşamasında 44, Faz-2'de ise 250 gönüllüye uygulanan yerli inaktif aşının, Faz-3 çalışmasına da bugün başlandı.


YERLİ İNAKTİF AŞININ ADI "TURKOVAC"

Aşının üçüncü fazının ilk doz uygulama programı için Ankara Şehir Hastanesi'nde etkinlik düzenlenirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da programa çevrim içi katıldı. Erdoğan, yerli Covid-19 aşısıyla Türkiye'de yeni bir dönemin kapılarının aralandığını belirterek aşının adının "TURKOVAC" olduğunu duyurdu.

Aşının Faz-3 aşamasının tamamlanmasıyla Türkiye'nin yaygın aşılama programında daha güçlü hale geleceği belirtiliyor.

 GELİŞTİRME EKİBİ

Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığının desteklediği yerli aşının Türkiye Koordinatörlüğünü Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal yürütüyor. Aşıyı, Prof. Dr. Aykut Özdarendeli'nin başında olduğu Erciyes Üniversitesi bünyesindeki Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi ile İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde görevli ekip geliştiriyor.

TURKOVAC: Faz-3 aşamasına 7 ayda ulaşıldı, rekor gönüllü başvurusu yapıldı - Resim : 2

846 BİN GÖNÜLLÜ BAŞVURDU

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 3. faz çalışmalarında ilk dozu uygulanan Turkovac için 40 Bin 800 gönüllü gerekirken, E-Nabız üzerinden kısa sürede 846 Bin 451 başvurunun yapıldığını duyurdu. Bakan Koca, "Sonuca inancımız tam. Yakında kendi aşısını üreten ve aşısı dünyada kullanılan sayılı ülkelerden biri olacağız." dedi.

 

TURKOVAC: Faz-3 aşamasına 7 ayda ulaşıldı, rekor gönüllü başvurusu yapıldı ile ilgili etiketler Turkovac koronavirüs aşısı Yerli aşı Faz 3 gönüllü
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.