Türkiye’nin toplam güneş enerjisi kapasitesi 10 gigawatt (GW) iken bu kapasitesinin yarısı Şanlıurfa’dan karşılanacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Şanlıurfa'ya kurulacağı açıklanan Yenilenebilir Enerji Endüstri Bölgesinin Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanındaki toplam kapasitesini yüzde 50 artırması hedefleniyor. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 Aralık 2022’de Şanlıurfa’ya yaptığı ziyarette duyurduğu yenilenebilir enerji endüstri bölgesi kurulumuna ilişkin detaylar belli olmaya başladı.

Türkiye’nin toplam güneş enerjisi kapasitesi 10 gigawatt (GW) iken bu kapasitesinin yarısı Şanlıurfa’dan karşılanacak

Cumhurbaşkanlığı himayesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar, Hazine ve Maliye ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda tarım dışı arazilere kurulacak yatırımın, etaplar halinde hayata geçirileceği açıklandı.

Harran Üniversitesi (HRÜ) GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği (YENEV) Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Azmi Aktacir, şu anda Şanlıurfa’nın bu tür yatırımlar içerisinde Konya’dan sonra Türkiye’deki en önemli merkezlerden biri olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin GES kapasitesinin yaklaşık 10 GW olduğunu anlatan Aktacir, şöyle devam etti: “Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeli yaklaşık 10 GW seviyesindeyken yenilenebilir enerji bölgesiyle Şanlıurfa’da 5 GW’lık güneş enerjisi tarlaları da kurulacak. Yeni bölgeyle Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesi yüzde 50 artmış olacak. Şanlıurfa pamuk ve buğday gibi önemli üretimlerinin yanında aynı zamanda enerji üssü olarak da ülkeye çok büyük katkılar sunacaktır.

"Yeni yatırımla nitelikli istihdamın artırılacağını dile getiren Prof. Dr. Aktacir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle yenilenebilir enerji sektöründeki üretim yapan firmalar burada kurulum sağlayacak. Güneş tarlalarının kurulumu, işletilmesi, bakım ve onarım çalışmaları yine bu bölgede yapılacak dolayısıyla nitelikli bir istihdam söz konusu olacak. Bölgede tarım dışı arazilerin değerlendirilmesi sağlanacak. Böylece mevcut toprak kaynağını da çok iyi bir şekilde değerlendirmiş olacağız.

Aktacir, ilk etapta 1 GW’lık santral kapasitesi oluşturulacağını anlatarak, şöyle devam etti: “Bu peyderpey 5 GW’a kadar ulaştırılacak. Burada yenilenebilir endüstri bölgesinin kurulmasıyla aslında Şanlıurfa, tükettiği elektrik enerjisinin tamamını buradan karşılayabilecek. Yüzde 100 yenilenebilir enerjiye ulaşan belki de ilk şehirlerden birisi olacak.” dedi.

Türkiye’nin toplam güneş enerjisi kapasitesi 10 gigawatt (GW) iken bu kapasitesinin yarısı Şanlıurfa’dan karşılanacak ile ilgili etiketler ekonomi Güneş Enerjisi Şanlıurfa Harran
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.