Türkiye’nin öğrenci dostu şehirleri açıklandı!

Tercih kararlarında önemli bir etkisi olabilen şehirlerin öğrencilere sundukları olanaklar, Türkiye’nin bazı şehirlerini diğerlerinden daha “öğrenci dostu” kılıyor. Online dil kursları sunan Preply, Türkiye’nin hangi şehirlerinin, hangi sebeplerle “öğrenci dostu” olarak tanımlandığını sorguladığı yeni araştırmasını yayımladı.

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte öğrenciler, üniversite şehirlerine göç etti. Online İngilizce eğitim platformu Preply ise Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri 2023 ÖDÜŞ araştırmasını temel alarak üniversite öğrencilerine kucak açan şehirlerle ilgili incelemesini yayımladı. 81 ilin ulaşım, sosyal olanaklar, kültürel etkinlikler, bölge halkının öğrencilere tutumu, suç oranları, yaşama maliyetleri gibi kriterlerle, öğrenciler tarafından değerlendirildiği araştırmanın bulguları dikkat çekti.
 
Kültürel olanaklar, coğrafi faktörler, üniversite imkanları ve iklim belirleyici
 
Öğrencilerin üniversite için tercih ettikleri şehirlerde yalnızca yüksek öğrenim görmediklerini, aynı zamanda hayata hazırlandıklarını, kalıcı arkadaşlıklar edindiklerini ve yetişkinliğe ilk adımlarını attıklarını dile getiren online İngilizce eğitim de veren Preply Avrupa Bölge Müdürü Mustafa Ali Sivişoğlu, “Üniversite tercihlerinde şehirlerin sunduğu olanaklar tam da bu sebeple önemli. Şehirlerin, yerel yönetim düzeyinde öğrenci mobilitesini teşvik etmesi ve öğrencilerin serbest zamanlarında yararlı aktivitelere yönelebilmesi için uygun ortamı sunması gerekiyor. Öğrencilerin serbest zaman aktiviteleri de şehirlerin doğasına, kültürüne, iklimine, sosyal olanaklarına göre şekilleniyor” ifadelerini kullandı.
 
Türkiye’nin en öğrenci dostu şehir Eskişehir oldu!
 
Yıllardır süre gelen “öğrenci şehri” ünvanını rakamlarla da kanıtlamayı başaran şehir, Eskişehir oldu. Anadolu, Eskişehir Osmangazi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi gibi üç önemli üniversiteye ev sahipliği yapan Eskişehir, bir Avrupa kentini aratmayan havasıyla öğrencilerin en çok memnuniyet duyduğu şehir olmayı başardı. Üniversite öğrencilerinin not sistemine göre puanlandırılan Eskişehir, 91 ortalama ve A+ notuyla öğrencilerden geçer not aldı. Eskişehir’i sırasıyla Ankara, Çanakkale, Aydın, Muğla, Antalya, Samsun, İstanbul Anadolu Yakası ve Manisa izledi. Çalışma kapsamında, öğrencilerin 27 şehirden memnun olduğu, 38 şehirde ise memnuniyetin olmadığı görüldü.

Türkiye’nin öğrenci dostu şehirleri açıklandı!

Eskişehir’i öğrencilik için en iyi alternatiflerden biri kılan özelliğin bölge halkının öğrencilere yönelik olumlu tutumu olduğunu kaydeden Mustafa Ali Sivişoğlu, “Eskişehir Marmara ve İç Anadolu’yu birbirine bağlayan bir köprü konumunda. Yatay mimarisi ve nitelikli üniversiteleriyle uzun yıllardır öğrencilerin sıkça tercih ettiği bir şehir. Eskişehir halkı da bu durumu benimsemiş ve içselleştirmiş. Yaşama maliyetlerinin düşük olduğu Eskişehir, Numbeo tarafından hazırlanan değerlendirmede Türkiye’den 5 il arasında suç oranlarının en düşük olduğu il olarak sıralanıyor. Ayrıca öğrenci talebine bağlı olarak hem kültürel hem de sosyal açıdan iyi alternatifler sunan Eskişehir, ‘öğrenci şehri’ unvanını tam anlamıyla hak ediyor” dedi. 

“Az nüfuslu şehirler öğrencileri daha fazla memnun ediyor”

Türkiye’nin en öğrenci dostu 10 şehri arasında Ankara, Antalya ve İstanbul Anadolu Yakası’nın dışında çoğunlukla kıyı bölgelerine yakın, ılıman iklime sahip az nüfuslu şehirler öne çıkıyor. Bölge nüfusunun belirli dönemler haricinde istikrarlı bir biçimde düşük seyretmesi, bu şehirleri öğrenciler için daha yaşanabilir hale getiriyor. Zira az nüfus, daha düşük suç oranları ve daha az yaşama maliyetleri anlamına geliyor. Her ne kadar kültürel etkinlik ve sosyal aktivite konusunda İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerin gerisinde kalabilseler de, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki şehirler daha sakin ve odaklı bir üniversite hayatı geçirmek isteyen öğrenciler tarafından sıkça tercih ediliyor. Bu şehirlerde daha kolay olan yaşam, bölge insanının sıcaklığıyla birleşince, Aydın, Manisa, Muğla gibi şehirleri Türkiye’nin öğrenci dostu şehirleri listesinde ilk sıralara yerleştiriyor.
 

Türkiye’nin öğrenci dostu şehirleri açıklandı! ile ilgili etiketler İngilizce
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.