Türkiye'nin kritik kararı! Mete Yarar'dan Habur'un alternatifi için flaş değerlendirme

Barzani'nin referandum kararı ve sonrasındaki gelişmeleri değerlendiren SuperHaber yazarı Mete Yarar, Türkiye'nin bundan sonra atabileceği adımları değerlendirdi.

Barzani idaresindeki bölgeyle ilgili olarak, Habur sınır kapısının kapatılması, petrol akışının durdurulması, askeri seçenekler gibi yaptırımlar Ankara'nın gündemindeyken, atılacak adımların sonuçları TV Net'teki Karşı Karşıya programında masaya yatırıldı.

ms11

Merve Şebnem'in sunduğu programda son gelişmeleri değerlendiren SuperHaber yazarı Mete Yarar, Barzani'nin sınır kapıları ve havalimanlarını merkezi hükümete devretmeyeceğini belirterek, "Mümkün değil. Çünkü Barzani sınır kapısından inanılmaz para kazanıyor. Buradan kazandığı parayı hiçbir zaman merkezi hükümete vermedi" dedi.

meteyarar

TÜRKİYE'NİN ALTERNATİFLERİ NELER?

Habur sınır kapısının kapatılmasına ilişkin tartışmalara değinen Yarar, "Sınır kapısını kapatmak sadece Barzani bölgesini değil, bütün Irak'ı cezalandırmak, kendi ülkenizdeki üreticiyi cezalandırmak demek. Normalde Kürt bölgesinin egemenlik haklarının olduğu yerler, Dohok, Sülaymaniye, Erbil... Bizim hemen Suriye sınırımızla Irak sınırının birleştiği yerde biz merkezi hükümetle sınır komşusuyuz. Bizim zamanında Barzani ile sorun yaşadığımız dönemde bu alanda bir sınır kapısı açma girişimimiz olmuş ancak açılamamıştı. Orada Musul'a doğru inen bir koridor var. Bizim kapıyı kapatmamız halinde kullanabileceğimiz bir yer burası. Suriye, Irak ve Türkiye sınırının birleştiği bu alan merkezi hükümetin kontrolünde. Bunun önemi ileride anlaşılacak" dedi.

Barzani'nin by-pass edilebileceğini belirten Yarar, "İki alternatifiniz var. İran üzerinden malzemeyi sevk edersiniz; bu maliyetler bakımından çok uygun değil. Ya da bu sözünü ettiğim alanı kullanmak mümkün. Bunun için bölgede bir temizlik gerekir. Merkezi hükümet kendisi ile ilgili alanda bir tavır koyduğunda hiç kimse neden girildiğini sorgulama şansına sahip değil. Bugün bizim birliklerimizle beraber Irak birlikleri tatbikat halindeler. Bu alanda PYD/PKK, Barzani var. Bu Musul'a kadar 80-90 kilometrelik bir koridor. Sınır kapısını kapattığınızda bu formül kullanılabilir. Ancak bu hemen yapılabilecek bir hareket değil. Öncesinde bir askeri harekat gerekir." diye konuştu.

Bölgedeki diğer ülkelerle de ortak hareket mecburiyetinde olduğumuzu belirten Yarar, "Bu sorunlar daha da büyüyecek. Güçlü ülke olmak zorundayız. Alternatif projeler üretmek zorundayız." dedi.

ANKARA'DAN ALTERNATİF SINIR KAPISI HAMLESİ GELDİ

Barzani yönetimine dair yaptırımlar konusunda ise bugün Ankara'dan yeni bir hamle geldi. Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkçi, "Nusaybin Ovaköy'de yeni sınır kapısı açılacak, Habur'a alternatif olacak." açıklamasını yaptı.

Türkiye'nin kritik kararı! Mete Yarar'dan Habur'un alternatifi için flaş değerlendirme ile ilgili etiketler Barzani Türkiye sınır kapısı habur
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.