Türkiye’nin aklı refakatsiz bebeklerde kalmıştı! Bakan Yanık açıklama yaptı

Yaşanan depremler sonrasında ailesiz kalan ya da aileleri henüz bulunamayan refakatsiz çocuklara ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’tan son dakika açıklaması geldi. İşte detaylar…

Deprem felaketinin ardından barınma ve iş gibi temel ihtiyaçlar karşılanmaya ve bu konuda önemli tedbir kararları alınmaya devam ederken; tüm Türkiye’nin yakından takip ettiği bir başka konu ise, depremde refakatsiz kalan çocuklar olmuştu. Bu kapsamda sık sık bilgi veren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, geçtiğimiz gün bir açıklama daha yaptı.

Bilindiği üzere, deprem bölgelerinde ailesini kaybeden ya da ailesine henüz ulaşılamayan bebeklere refakatsiz bebekler denmişti. Bebeklerin aileleri bulunana kadar, bebekleri koruma altına alan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 10 hatlı çağrı merkezi, ALO 183 ve sosyal medya takip birimi aracılığıyla gelen ihbarları değerlendirmeye başladı. Ummalı bir çalışma yürüttüklerini bildiren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ise, refakatsiz bebeklerin son durumuna ilişkin bilgi verdi.

REFAKATSİZ BEBEKLER, ONLİNE OLARAK SORGULANABİLECEK

Türkiye’nin aklı refakatsiz bebeklerde kalmıştı! Bakan Yanık açıklama yaptı

Teknolojinin gelişimden faydalandıklarını bu doğrultuda bir sorgu ekranını hizmete açtıklarını belirten Bakan Derya Yanık, “Vatandaşlarımız artık Bakanlığımızın web sitesinde yer alan sorgu ekranından gerekli bilgileri girerek refakatsiz çocuklara yönelik bilgilere hızlı bir şekilde ulaşabilecek” açıklamasında bulundu. Ardından çocukların kimliklendirme sürecine ilişkin konuşan Bakan Yanık, şu ifadeleri kullandı:

“Fiziki görüntü, saç rengi, göz rengi, doğum izi, fotoğrafları gibi ayırt edici bütün özellikleriyle birlikte çocuklara ilişkin bilgiler, oluşturulan bir bilgi formu üzerinden kayıt altına alınıyor. Daha sonra bu kayıtlar TÜBİTAK tarafından hazırlanan ‘Deringörü’ yüz tanıma ve eşleştirme sistemine yükleniyor. Sistemde fotoğrafların eşleşmesine göre bir liste oluşturuluyor. Fotoğraf kaydı ile sisteme girilen bilgiler kullanıcıya sunuluyor. Şimdi de refakatsiz çocuklar için Bakanlık web sitemizde sorgu ekranı açtık. Vatandaşlarımıza T.C numarası veya ad-soyad ile arama yapılma imkânı sağlanıyoruz. Sistem üzerinden yapılacak eşleştirmeler sonrasında vatandaşlarımız gerekli başvurularını yapabilecek. Diğer yandan, çocuklarını bulamayanlar da bu ekran üzerinden ihbar kaydı da bırakabilecek.”

1.314 BEBEĞİN AİLESİ BULUNDU

Şu ana dek sistemler aracılığıyla elde ettikleri gelişmeyi de aktaran Bakan Derya Yanık, deprem bölgesindeki 1.858 refakatsiz çocuktan 1.314’ünün ailelerine teslim edildiğini bildirdi. 451 çocuğun hastanede tedavi altında olduğunu belirten Bakan Yanık, 93’ünün ise bakanlıkça koruma altına alındığını ifade etti. Ayrıca, Derin Görü uygulaması aracılığı ile toplam 206 çocuk eşleşmesinin tamamlandığını belirten Yanık, “105 çocuğun ailesi ile iletişimi sağlandı. Bu çocuklardan 51'inin tedavisi devam etmekte iken 24'ü kuruluş bakımında ve 50 çocuk ise ailesine veya yakınlarına teslim edildi” ifadeleriyle açıklamalarını noktaladı.

Türkiye’nin aklı refakatsiz bebeklerde kalmıştı! Bakan Yanık açıklama yaptı ile ilgili etiketler Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı deprem
GÜNÜN VİDEOSU

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu. Güpegündüz yaşanan silahlı kavgada 3 kişi yaralandı.