Türkiye'den F-35 için lobi anlaşması iddiası

Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasının ardından çarpıcı bir gelişme yaşandı. ABD'de ürütülen programın üretici firması Sockheed Martin’in Avrupa’dan sorumlu eski bölge direktörü Stephen Williams ile Savunma Sanayi Başkanlığı'nın iştirak şirketlerinden biri ile anlaşma imzalandığı öğrenildi. Söz konusu anlaşma ile Williams'ın Türkiye'nin F-35 programına yeniden dahil edilmesi için lobi faaliyeti yürüteceği öğrenildi.

Türkiye, F-35 programına geri dönüş için lobi firmalarıyla anlaşmalar imzalamaya devam ediyor.

F-35 üreticisi Lockheed Martin’in Avrupa’dan sorumlu eski bölge direktörü Stephen Williams ile Savunma Sanayi Başkanlığı iştiraklerinden SSTEK Savunma Sanayi Teknolojileri şirketinin anlaşma imzaladığı iddia edildi. Williams'ın Türkiye için lobi faaliyeti yapması bekleniyor.

TÜRKİYE’Yİ ÇIKARMIŞLARDI

ABD, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almasının ardından Türkiye’yi F-35 savaş uçağı programındaki ortaklığından çıkarmıştı. Dönemin ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan'ın, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a gönderdiği mektupta Türk personele verilen F-35 eğitiminin sona ereceği ve Türk personelin ABD'den ayrılacağı belirtilmişti.

Türkiye'nin satın aldığı ve envanterine kattığı dört F-35 savaş uçağı ise teslim edilmemişti.

ÜRETİM DÜŞTÜ

ABD merkezli teknoloji ve havacılık şirketi Lockheed Martin’den yapılan açıklamaya göre, Covid-19 salgınının, F-35 savaş uçağı üretiminde tedarik zincirini engellediği kaydedilmişti. Söz konusu şirketin yüzde 8 daha az savaş jeti ürettiği ve 2020 yılı için ABD ve müttefiklerine 141 adet F-35 savaş uçağı teslim etme hedefini kaçırdığı ifade edilmişti.

Türkiye'den F-35 için lobi anlaşması iddiası ile ilgili etiketler ABD F-35 Türkiye anlaşma lobi
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.