Türkiye'den diplomaside yeni atak

Türkiye, ilişkilerinin son dönemde bozulduğu ülkelerle yeniden temasa geçmek için bir diplomasi atağına başladı. Yeni hamlenin ilk ayağını ise TBMM Başkanı Şentop'un İsrail'e yazdığı mektup oldu. Şentop, yazdığı mektupta İsrail yönetimine, Filistinlilere korona aşısı yapılması için çağrı yaptı.

Türkiye, Parlamenter diplomasi atağı ile AB Kongresi, Avrupa Parlamentosu, İsrail, Mısır, Filistin ile ilişkilerde yeni döneme hazırlanıyor. TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un, Mısır ile parlamentolar üzerinden ilişkilerin geliştirilmesi için bir planlama yaparak düğmeye bastığı öğrenildi. Aynı şekilde ABD ve AP ile de bir temas trafiğinin geliştirilmesi üzerinde çalışılıyor.

Sabah gazetesinden Zübeyde Yalçın'ın haberine göre, Mustafa Şentop, Türkiye'nin uzun süredir hemen hemen hiç ilişkisi bulunmadığı İsrail ile de temasa geçti. Şentop, İsrail Parlamento Başkanı'na bir mektup yazarak, "Filistinlilere aşı yapılmasının insani bir görev olduğunu ve bu konuda inisiyatif alınması gerektiğinin" altını çizdi. İsrail'den henüz mektuba bir yanıt gelmedi.

KRİTİK DİPLOMASİ ATAĞI

Türkiye son yıllarda bazı sorunlar yaşadığı ülkeleri ile ilişkileri ülke menfaatlari doğrultusunda düzene sokmak için arka arkaya adımlar atıyor. Bu alanda diplamasının sağladığı olanakların yanısıra diğer enstrümanların da devreye sokulması için çalışma başlatıldı. Bir süre önce TBMM Başkanı Mustafa Şentop'u ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada parlamenter diplomasinin önemli olduğunun altını çizmiş ve Meclis'ten belli konularda devreye girmesini istemişti.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, son dönemde sessiz bir parlamenter diplomasi yürüterek AB, ABD, Mısır ve İsrail ile ilişkilerin rayına girmesi için adımlar attı. Bunun ilk örneği İsrail'de yaşandı. Filistin yönetimi aşı konusunda Türkiye'ye bir kaç kez talepte bulunmuştu. Şentop, İsrail Parlemento Başkanına bir mektup kaleme aldı. Şentop, aşı konusunu gündeme getirip bunun insani bir görev olduğunu, inisiyatif alınması gerektiğinin altını çizdi. Ancak mektuba henüz bir yanıt gelmedi.

 

Türkiye'den diplomaside yeni atak ile ilgili etiketler Türkiye İsrail Mısır Yunanistan Mektup Filistin Mustafa Şentop
GÜNÜN VİDEOSU

Slovakya Başbakanı Fico’ya silahlı saldırı!

Slovakya Başbakanı Robert Fico’ya yönelik silahlı saldırı anının görüntüleri ortaya çıkarken, saldırganın 71 yaşındaki Slovakyalı şair ve aktivist Juraj Cintula olduğu belirtildi. Fico’nun ameliyatında ise 3 saat geride kaldı.